Nyheter

Utbudsbrist kan påverka litium ETF

Publicerad

den

Länge betraktades denna börshandlade fond som ett av de främsta sätten för att spela elboomen. Global X Lithium & Battery Tech ETF (NYSEArca: LIT), spårar hela litiumcykeln från gruvdrift och raffinering genom batteriproduktion. Denna börshandlade fond ligger emellertid back med mer än 20% under det senaste året. Utbudsbrist kan påverka litium ETF.

Stramare tillgång på den globala litiummarknaden kan påverka LIT. LIT är mer än åtta år och följer Solactive Global Lithium Index.

”Analysföretaget Fitch anser att det finns utmaningar att producera högkvalitativt utbud som kan leda till att tilläggen inte överensstämmer med förväntningarna, även om efterfrågan på elektriska fordon (EV) och annan elektronik som kräver uppladdningsbara batterier temporärt saktar”.

Elektriska fordon är i början av utvecklingen

Elektriska fordon är i början av utvecklingen. Det finns tecken på att det finns mycket efterfrågan på konsumenterna som vill omfamna tekniken. År 2017 representerade elförsäljningen 1,7% av all bilförsäljning globalt, översteg 1 miljon för första gången och ökade med 51% jämfört med året innan. Hastigheten kan fortsätta att accelerera till följd av EV.

Gruvornas utbud

LIT har 33 aktier och flera av dessa företag är direkt engagerade i litiumbrytning. Över 58% av LIT: s sektorsexponering är allokerad till materialbranschen.

”CRU-projektets globala tillförsel av litiumkarbonatekvivalent kommer att slå 557 kiloton (kt) år 2023 och stiga till en 18% CAGR från 2015 till 2023. Denna prognostiserade kapacitetsökning framhävs av expansionsprojekt från alla ledande globala producenter”, enligt Fitch.

Medan producenterna ser ut att öka litiumproduktionen för att möta den stigande efterfrågan, betyder det inte att alla projekt kommer att komma nå marknaden i rätt tid. Det betyder inte heller att producenterna är säkra på att utvinna högkvalitativt litium.

”Lithiumoperationer, särskilt saltlake, kan vara svåra att hantera och kräva expertis och en signifikant inlärningskurva för att fungera effektivt, säger Fitch. ”Fördröjningar i projektets timing är inte ovanliga, även bland toppproducenterna. Flera projekt kan ta år att helt rampa upp när byggandet är klart.”

Potentialen för försörjningsbrist kommer mot bakgrund av starka efterfrågan och förväntningarna är på plats för en flerårsperiod. ”Ledande branschanalytikersprojekt litium efterfrågar att vara fortsatt robust de närmaste åren till följd av fortsatt antagande av EV, med CRU som utspeglar litiumbehov att växa vid en 12% CAGR genom 2023 till 484kt,” enligt Fitch.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version