Nyheter

Uranfonderna stärks på försörjningsproblem i Kazakstan

Publicerad

den

Uransektorspecifika börshandlade fonder satte fart på onsdagen då de eskalerande protesterna i Kazakstan hotade en stor global källa till uranexport. Bland onsdagens bäst presterande icke-hävstångsbaserade ETFer ökade North Shore Global Uranium Mining ETF (NYSE: URNM) 2,2 % och Global X Uranium ETF (URA) steg 17,3 %. URA steg 2,4%. Uranfonderna stärks på försörjningsproblem i Kazakstan.

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev accepterade regeringens avgång i ett försök att mildra inhemska oroligheter efter att massprotester mot det stigande bränslepriset blivit våldsamma. Landet körs på gasol, som tidigare hade ett pristak, men den 1 januari lyfte regeringen taket, vilket i praktiken fördubblade kostnaden för bränslet över natten.

Demonstranter i Kazakstans största stad rusade till och med in i presidentresidenset och borgmästarens kontor på onsdagen och satte båda byggnaderna i brand, enligt Associated Press.

Medan protester startade över en nästan fördubbling av priserna på flytande gas, som ofta används som bilbränsle, kan den snabba spridningen av oroligheterna spegla ett bredare missnöje i landet.

I förhållande till uranmarknaderna utgör Kazakstan cirka 43 % av den globala uranproduktionen, eftersom det är hem för världens största uranproducent, Kazatomprom, rapporterar Stockhead.

Vissa marknadsobservatörer varnar för att den politiska oroligheten ytterligare kan driva på högre uranpriser.

Dessutom har uranmarknaderna haft en stadig tillväxt eftersom världens fokus på att bekämpa klimatförändringar har bidragit till att uppmärksamma alternativa källor till relativt renare energi. Under det senaste året har det skett ett stort steg mot att nå nettonoll år 2050 när länder över hela världen lovar att uppfylla nya utsläppsmål. Medan sol- och vindkraft har varit en stöttepelare i den gröna energirörelsen, kommer många länder fortfarande att behöva förlita sig på kärnkraft för att göra omställningen bort från råolja.

Handla URNM ETF

North Shore Global Uranium Mining ETF (NYSE: URNM) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i URNM ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med North Shore Global Uranium Mining ETF (NYSE: URNM) i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i North Shore Global Uranium Mining ETF (NYSE: URNM). Till IGs ETF Screener.

Handla URA ETF

Global X Uranium ETF (URA) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i URA ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med Global X Uranium ETF (URA) i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i Global X Uranium ETF (URA) . Till IGs ETF Screener.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version