Nyheter

Uranfond når 50 miljoner dollar i AUM när kärnkraften blir alltmer gynnad

Publicerad

den

HANetf, Europas första oberoende white-label ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETPer, är glada att meddela att Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) nu har passerat milstolpen 50 miljoner dollar i AUM, det vill säga tillgångar under förvaltning (AUM) för första gången.

U3O8, som följer North Shore Sprott Uranium Miners Index, lanserades i maj 2022 och ger investerare ett sätt att få tillgång till tillväxten av kärnkraft genom exponering för urangruvarbetare. Vid sidan av aktier i uranbrytning investerar ETF i fysiskt uran genom investeringsfonder.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF lanserades i samarbete med Sprott Asset Management. Sprott är globala experter inom uranrymden och övervakar en USA-noterad syster-urangruvarbetare-ETF med cirka 700 miljoner USD AUM och en fysisk urantrust med nästan 3 miljarder USD AUM.

Som svar på energikrisen har globala ledare i allt större utsträckning letat efter alternativa energikällor. USA och EUs medlemsländer har öronmärkt ökade anslag för att stödja kärnkraft, samt förlängt livscykeln för befintliga kärnkraftsplaner. Tillväxten är också stark i Asien, där Kina åtar sig att bygga så många som 150 nya kärnreaktorer under de kommande 15 åren. Samtidigt har Japan ökat sina planer på att generera mer kärnkraft, en stark förändring i sentimentet med tanke på Fukushima-katastrofen 2011.

Utöver detta gick EU i juli 2022 med på att klassificera kärnenergi som ”grön”, vilket innebär att den kan anses vara en giltig bidragsgivare i kapplöpningen mot netto-noll. Även om kärnkraft inte är förnybar, är dess CO2-utsläpp per gigawattimme (GWh) i själva verket lägre än utsläppen från vind-, sol-, vatten- och biomassaenergi. Som sådan kan kärnenergi vara en idealisk lösning för länder som vill både säkra sin energiförsörjning och även minska sina koldioxidutsläpp.

Denna tillväxt av kärnkraft förvärrar ett försörjningsunderskott för uran, kärnkraftens råvara. Som ett resultat tror många investerare att uran är på väg mot en ny tjurmarknad. Många investerare ser urangruvarbetare som ett attraktivt sätt att spela detta.

John Ciampaglia, VD för Sprott Asset Management kommenterar: Investerarnas intresse för uran fortsätter att växa globalt som svar på den växande insikten om att kärnenergi är avgörande för att uppnå nettonollmål samtidigt som det ger energisäkerhet. Uranbrytningssektorn är väl positionerad för att dra nytta av både växande efterfrågan och högre priser på uran. År 2022 såg vi den högsta mängden uran som köpts av allmännyttiga företag på 10 år, men den ligger fortfarande långt under den årliga ersättningsgraden för lager.

Hector McNeil, med-VD och medgrundare av HANetf kommenterar: ”Det är fantastiskt att se tillväxten av Sprotts uranminers ETF. När ETFen fortfarande var på idéstadiet förväntade vi oss att se fler regeringar engagera sig för att öka kärnkraften i sin energifix. År 2022 bekräftades detta, när regeringar runt om i världen gick ut för att återuppliva eller förnya sin kärnkraftsindustri. Investerare märker tydligt att de köper upp Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8). Ännu en gång bevisar HANetfs unika white labeling-modell att kapitalförvaltare kan få tillgång till den europeiska ETF-marknaden på ett tids- och kostnadseffektivt sätt utan att behöva åta sig betydande fasta kostnader och använda stövlar på marken.”

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version