Nyheter

Uranfond fortsätter att växa explosionsartat, når över 150 miljoner USD i förvaltad volym

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångs-ETP, är glada att meddela att Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) fortsätter att växa explosionsartat efter att har nått 158,69 miljoner USD under förvaltning (AUM), efter att ha nått 100 miljoner dollar AUM för mindre än en månad sedan. U3O8 är den snabbast växande uran-ETF i Europa i år.

I september steg uranpriserna till toppnivåer i decennier och nådde nivåer som inte setts sedan före Fukushima-incidenten 2011. Analytiker har föreslagit att detta markerar en ”global renässans” för uran.

Spotpriset på uran har stigit med 44,50 procent sedan årets början, vilket visar dess styrka och diversifiering i förhållande till andra råvaror, som har sjunkit -7,37 procent under samma period, mätt med Bloomberg Commodity Index (BCOM).

Både den pågående energikrisen och det brådskande behovet av att uppnå nettonollmål har tvingat globala ledare att utforska alternativa källor till ren energi. Kärnkraft ses som en effektiv, säker och ren lösning med tanke på att den har mindre CO2-utsläpp per GWh än vind-, sol- och vattenkraft.

När denna ”renässans” fortsätter verkar kärnkraften redo att bli en ledande och viktig komponent i netto-noll-övergången. Som diagrammet nedan indikerar byggs kraftverk snabbt runt om i världen, och UxC räknar med ett underskott på 66 miljoner pound uran i slutet av detta år.

U3O8, som spårar North Shore Sprott Uranium Miners Index, lanserades i maj 2022 och ger exponering för tillväxten av kärnkraft genom urangruvarbetare. Vid sidan av uranbrytningsaktier investerar U3O8 också i uran via fysiska truster. Den börshandlade fonden har för närvarande cirka 16 procent i direkt uranexponering.

ETF lanserades i samarbete med uranexperterna Sprott Asset Management, som övervakar en USA-noterad syster-ETF för urangruvarbetare med 1,32 miljarder USD AUM och en fysisk urantrust med över 4,36 miljarder USD. Dessutom har ETF också exponering för fysiskt uran.
HANetf lanserade också Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES) i mars i år, som ger exponering för de företag som tillhandahåller de kritiska materialen som behövs för den globala omställningen av ren energi, såsom sällsynta jordartsmetaller, silver, koppar, litium, nickel , mangan, kobolt och grafit.

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf kommenterar:”U3O8 har sett en enorm tillväxt i år och blivit den snabbast växande uran-ETF i Europa. Vi är glada över att se den nå 158,9 miljoner AUM så snabbt. Prisstegringen på uran, och dess bättre prestanda jämfört med andra råvaror, mätt av BCOM, är enligt vår uppfattning demonstrerar en växande insikt om att kärnkraft är en väsentlig och nödvändig del av netto-noll-övergången.

”Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) erbjuder exponering för tillväxten av kärnkraft genom urangruvarbetare, som historiskt har varit underrepresenterade i energisektorn, vilket utgör en uppåtpotential.”

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla M7ES ETF

HANetf Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version