Nyheter

Ukrainas spannmålsexport föll i november 2022

Publicerad

den

Ukrainas spannmålsexport, framförallt av vete sjönk till 1,58 miljoner ton i november från 1,98 miljoner ton i oktober, rapporterade Reuters med hänvisning till Ukrainian Grain Association (UGA).

Ukraina, som är bland världens största producenter och export av vete, majs och solrosolja, har sett exporten minska avsevärt sedan Rysslands militära invasion den 24 februari 2022. Under de första fem månaderna av konflikten hindrade en rysk marinblockad Ukraina från att exportera spannmål från dess hamnar vid Svarta havet. En överenskommelse som förmedlades av FN och Turkiet i slutet av juli i år har tillåtit spannmål att flytta från hamnarna, men Ukrainas spannmålsexport är fortfarande långt under fjolårets totala.

Det ukrainska jordbruksministeriet sa förra veckan att landet hade exporterat nästan 18,1 miljoner ton spannmål hittills i år, en minskning med nästan 30 procent från de 25,8 miljoner ton som exporterades under samma period 2021.

UGA sa att Ryssland var skyldig till minskningen av exporten från oktober till november. Nedgången beror på ryska förseningar i inspektionen av fartyg i Istanbul, säger UGA till Reuters.

UGA berättade för Reuters att ukrainska exportörer hade deklarerat 5 miljoner ton spannmål och oljeväxter för export under november och Svarta havets ”spannmålskorridor” bidrog med 2,3 miljoner ton förra månaden, en minskning med mer än 1,2 miljoner ton från oktober.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version