Nyheter

Uganda kan förlora sin position som en av världens största kaffeproducenter

Publicerad

den

Experter har utfärdat en brådskande vädjan till regeringen och jordbrukssamhället i Uganda att anta mer hållbara metoder för kaffeodling och produktion. Uppropet framfördes av chefen för World Sustainability Organization Paolo Bray. Han varnade för att underlåtenhet att agera kan leda till att Uganda förlorar sin position som en av världens största kaffeproducenter.

Kaffe är en av de mest konsumerade dryckerna i världen och har ett högre globalt marknadsvärde än te. Det är den mest omsatta tropiska råvaran, med 80 procent av världsproduktionen producerad av upp till 25 miljoner jordbrukshushåll. Arabica och Robusta är de två mest konsumerade kaffeböntyperna, där den senare är Ugandas främsta exportvara.

År 2021 tjänade Uganda 559 miljoner dollar genom exporten av Robusta-kaffe, med 6,26 miljoner säckar till ett värde av 862,28 miljoner dollar som exporterades totalt. Rapporter tyder dock på att inkonsekventa väderförhållanden, långsiktiga klimatförändringar, torka och ohållbara jordbruksmetoder hotar denna industri.

Den resulterande minskningen av kaffeproduktionen kan bli katastrofal för landets ekonomi, eftersom kaffeproduktionen utgör en betydande del av Ugandas valutaintäkter. De angivna problemen kan minska produktionen till cirka 5,5 miljoner säckar 2023, en drastisk minskning från nuvarande exportnivåer. Bray har krävt att omedelbara åtgärder vidtas för att göra kaffeodling och kaffeproduktion i Uganda mer hållbar. Han föreslog att regeringen och bondesamhället måste arbeta tillsammans för att utbilda bönder om fördelarna med hållbara jordbruksmetoder.

Tredjepartsreviderade hållbarhetscertifieringar kan spela en viktig roll för att främja hållbara metoder och förbättra kaffeindustrin i Uganda. Det är viktigt för Uganda att fokusera på hållbar kaffeodling och produktion för att säkra sin position som en toppkaffeproducerande nation.

Kaffeproduktion är en avgörande ekonomisk drivkraft och genererar inkomster för mer än 1,2 miljoner familjer i Uganda. När världen blir mer miljömedveten, finns det en ökande efterfrågan på etiskt framställt kaffe, vilket skapar en möjlighet för Uganda att ta vara på en växande marknad.

Regeringen och jordbrukssamhället i Uganda måste prioritera hållbar kaffeodling och produktion för landets ekonomiska och miljömässiga hälsa.

Underlåtenhet att göra det kommer att resultera i en betydande inkomstförlust för landet och få negativa effekter på kaffeproduktionen över hela världen.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version