Nyheter

UBS AM lanserar schweizisk utdelnings-ESG ETF

Publicerad

den

UBS Asset Management har lanserat en utdelnings-ESG ETF som spårar utdelningsbetalande schweiziska aktier. UBS ETF MSCI Switzerland IMI Dividend ESG UCITS ETF (CHDIV) är noterad på Swiss Six Exchange med en total kostnadskvot (TER) på 0,20 procent.

CHDIV spårar MSCI Switzerland IMI High Dividend Yield ESG Low Carbon Select-index som består av små, medelstora och stora aktiebolag samtidigt som en utdelningsavkastning och koldioxidexponeringsscreening tillämpas på moderindexet.

Aktier i företag som är involverade i allvarliga ESG-kontroverser inklusive kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, utvinning av fossila bränslen och termisk kolkraft kommer att tas bort.

En serie av utdelningsrelaterade screeningar kommer sedan att tillämpas inklusive en hållbarhetsscreening för utdelning som exkluderar företag med en extremt hög utdelningskvot.

Efter detta kommer indexet att eftersträva en lägsta minskning av den vägda genomsnittliga koldioxidutsläppsintensiteten på 30 procent i förhållande till moderindexet och kommer också att tillämpa flera begränsningar såsom sektorvikter och maximala beståndsdelars vikter på 15 procent.

ETFen är märkt artikel 8 under SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation).

Raimund Müller, chef för försäljningen av ETF och indexfonder för Schweiz och Liechtenstein på UBS AM, sa att direktavkastningen har hållit sig på en stabil och attraktiv nivå under de senaste 10 åren, och spelar en ”väsentlig del av den totala aktieavkastningen”.

”Under de senaste 20 åren har det schweiziska prestationsindexet avkastat mer än 300 procent när utdelningar är inkluderade jämfört med cirka 130 procent när de exkluderas”, sa han.

”Med andra ord representerade utdelningar mer än hälften av aktieägarnas totala avkastning.”

Förra månaden lanserade den schweiziska kapitalförvaltaren UBS Carbon Compensated Gold ETF (GLDC02), noterad på Six Swiss Exchange med en total kostnadskvot (TER) på 0,30 procent.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version