Nyheter

Tyska flaggskeppsindexet DAX expanderar efter 33 år

Publicerad

den

Det 33-åriga tyska indexet DAX expanderar från 30 till 40 företag efter samråd med hundratals företag och finansinstitut. Från och med den 20 september 2021 kommer DAX att omfatta Porsche, Puma, Airbus, Zalando, Siemens Healthineers, Symrise, Sartorius, Brenntag, Hellofresh och Qiagen, för att täcka 80 procent av den tyska marknaden. Deutsche Börse Group, DAXs operatör, förväntar sig större diversifiering och potentiellt mer stabilitet för investerare med det större indexet.

Åtgärden kommer ett år efter finansjätten Wirecards kollaps. Detta visade att företaget var skyldig borgenärer mer än 3,5 miljarder euro efter att ha upptäckt en lucka i sina böcker som visade sig vara resultatet av ett komplicerat globalt bedrägeri. Skandalen ledde till att bolaget togs bort från DAX.

Trots att DAX har underpresterat S&P 500 sedan starten (1988) genererade DAX en genomsnittlig årlig avkastning på 8,6%, inklusive utdelning. En initial investering på 10 000 euro skulle nu vara värd nära 158 870 euro.

För investerare som är intresserade av att hålla tyska aktier finns det flera ETFer som spårar DAX. En av dessa ETFer är Lyxor DAX (DR) UCITS ETF, som förvaltar 707,98 miljoner euro i tillgångar. Dess främsta beståndsdelar inkluderar Linde PLC (10,86%), SAP AG (10,54%) och Siemens AG (8,56%).

LYY7 ETF handlas på flera olika börser i Europa. Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

En annan börshandlad fond som spårar den tyska aktiemarknaden är iShares MSCI Germany ETF (NYSEArca: EWG ETF).

iShares MSCI Germany ETF (NYSEArca: EWG ETF) ger precis som DAX ETF exponering mot tyska aktier, men handlas i dollar i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med  iShares MSCI Germany ETF (NYSEArca: EWG ETF)  i form av CFDer. Till  CMC Markets

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version