Nyheter

Türkiye höjer transitavgiften för sundet till 4 USD per tonnage

Publicerad

den

Türkiye har höjt transitavgiften som de tar ut av kommersiella fartyg för att använda Bosporen och Dardanellerna, i enlighet med de rättigheter som tillerkänns genom Montreuxkonventionen. Följaktligen femdubblades avgifterna och den nya avgiften sattes till 4 USD per tonnage. Den nya förordningen träder i kraft den 7 oktober 2022.

Från och med det datumet kommer de nuvarande fyr-, räddnings- och hälsoavgifterna från sunden att höjas, vilket ökar den nuvarande inkomsten från 40 miljoner dollar till 200 miljoner dollar, rapporterade den turkiska dagstidningen Sabah.

Enligt Montreuxkonventionen som undertecknades 1936 behåller Türkiye rätten att kräva fyr-, räddnings- och sjukvårdsavgifter från fartyg som passerar genom Bosporen och går in i och lämnar Dardanellerna. På den tiden gjordes beräkningen över den gemensamma valutan Germinal franc, som accepterades av FN som guldfranc.

1936 motsvarade en franc 0,29 gram (0,01023 ounces) fint guld. När Germinal-francen inte längre var i omlopp började betalningarna göras i amerikanska dollar baserade på den turkiska lirans växelkurs men värdet på 1 franc hölls fortfarande som 0,29 gram fint guld, oavsett aktuella växelkurser.

1983 avstod Türkiye med cirka 75 % av sina avgiftsrättigheter den dagen och fastställde 1 guldfranc till 0,8063 dollar med ett rabatterat värde.

Hittills har vägtullarna tillämpats genom att multiplicera den aktuella växelkursen med det rabatterade guldfrancvärdet på $0,8063. Men med tiden har beloppet urholkats inför ökande inflation och guldvärde, vilket gör att Türkiye har underprissatt transiter.

Montreuxkonventionen antogs 1936. Den bevarar friheten att passera genom sundet för handelsfartyg både i fredstid och i krigstid, men regimerna är olika för alla. Ankara vill minska transporterna av olja, flytande gas och kemikalier genom Bosporen för att minska risken för olyckor i den smala vattenvägen. Landet har redan förberett sig för att slutföra Kanal Istanbul, ett megavattenvägsprojekt i utkanten av Istanbul och ett alternativ till Bosporen.

Kanal Istanbul, som kämpades av president Recep Tayyip Erdoğan och avslöjades 2011, är ett av Turkiets mest strategiska megaprojekt, menat att hejda den ökande risken från fartyg som transporterar farligt gods via Bosporen, särskilt oljetankfartyg.

Den 45 kilometer långa kanalen, som kommer att byggas genom Istanbuls Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu-korridor, kommer att förbinda Svarta havet norr om Istanbul med Marmarasjön i söder. Den kommer att ståta med en kapacitet på 160 fartyg om dagen och förväntas skapa betydande ekonomiskt värde genom att minska transitperioder och kostnader, samtidigt som det ger en avkastning genom indrivning av passageavgifter.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version