Nyheter

Turkisk aktiefond rasar efter att Erdogan sparkar centralbankschefen

Publicerad

den

TUR, en turkisk aktiefond, mer korrekt en turkisk landspecifik börshandlad fond sjönk på måndag då den turkiska liran drabbades av sin största engångsförsäljning sedan 2018 som svar på den plötsliga uppsägningen av centralbankguvernören förra veckan.

På måndagen sjönk iShares MSCI Turkey ETF (NasdaqGM: TUR) med 20,0% och bröt under sitt långsiktiga stöd vid det 200 dagars enkla glidande genomsnittet, över 2600 gånger dess genomsnittliga dagliga handelsvolym.

Den plötsliga försäljningen utlöstes efter att president Recep Tayyip Erdogan på fredagen oväntat avskedade Naci Agbal, centralbankguvernören som har höjt räntorna i ett försök att få tillbaka den stigande inflationen sedan hans utnämning i november, rapporterar Wall Street Journal. Det plötsliga avskedandet har fått utländska investerare att bli alltmer oroade över att centralbanken har tappat sitt oberoende från politiskt inflytande.

Att tämja inflationen är ett huvudmål

Sahap Kavcioglu, den nya centralbankschefen, försökte på söndag att övertyga marknader genom att säga att ansträngningarna att tämja inflationen fortfarande är bankens huvudmål. Han skisserade planerna för att främja ekonomisk stabilitet genom att sänka lånekostnaderna och stärka tillväxten.

Förvaltarna är fortfarande försiktiga med att den nya riktningen kan göra det möjligt för liran att deprecieras ytterligare eftersom centralbanken accepterar förhöjda inflationsnivåer i ett försök att sänka räntorna. ”Vi försöker verkligen mäta vilken nivå av engagemang för liran är”, säger Simon Harvey, senior valutamarknadsanalytiker på mäklaren Monex Europe, till WSJ. ”Vi vet i Turkiet att räntorna är politiskt känsliga.”

Sahap Kavcioglu är en före detta styrande partilagstiftare som delar Erdogans åsikt att de förhöjda räntorna bidrar till inflationen, rapporterar Reuters. Analytiker sa att Kavcioglu förväntas vända de aggressiva räntehöjningar som Agbal tidigare hade infört inför nästan 16% inflation.

”Erdogan är fortfarande en populistisk auktoritär, vars förståelse för makroekonomi är obefintlig,” berättade Jan Dehn, analyschef i Ashmore Group i London, Reuters. ”Frågan är att denna dynamik kommer att drabba en befolkning som lider av inflation.”

Handla TUR ETF

I dagsläget går det inte att handla iShares MSCI Turkey ETF (NasdaqGM: TUR) hos de svenska nätmäklarna, men de går att handla hos till exempel IG Markets.

1 kommentar

Populära

Exit mobile version