Nyheter

Trump som president skulle driva upp guldpriset med 10 procent

Publicerad

den

James Butterfill, analyschef på ETF Securities, säger att guldpriset skulle kunna stiga så mycket som 10 procent om Donald Trump vinner slaget om Vita Huset. Trump som president skulle driva upp guldpriset med 10 procent

– Vi tror på ett rally för guldet på upp emot 10 procent1 under det närmaste året om Donald Trump vinner valet i november. Guld ses som en säkerhet vid politisk instabilitet, och Trump skulle innebära mer politisk oförutsägbarhet än någon annan president har gjort sedan generationer; särskilt kring Feds ledarskap och penningpolitiska strategi.

– Vi tror också att guldet skulle kunna falla så mycket som 6 procent2 om Hillary Clinton blir landets första kvinnliga president. Dock så planerar både Trump och Clinton stora investeringar i infrastruktur vilket kommer att öka landets underskott med stigande inflation som följd. Det är positivt för guldpriset på lång sikt.

– Därför behåller vi vår positiva syn på guldet fram till mitten av 2017. Den politiska osäkerheten i Europa, en negativ räntemiljö samt ansträngda obligations- och aktiemarknader kommer vara de största faktorerna till att driva upp priset.

– En räntehöjning i december kommer inte att påverka guldrallyt eftersom räntorna fortfarande kommer att vara låga tillsammans med negativa realräntor. Men, det skulle kunna komma en dipp på guldmarknaden eftersom räntespekulationer är prispåverkande. Om det inträffar kan vi förvänta oss att rallyt fortsätter igen efter nyår, med ett pris som förväntas stiga upp emot 10 procent till 1440 dollar fram till juni 2017.

ETF Securities har gått igenom alla 22 USA-val sedan 1928 och analyserat både guld och aktier före och ett år efter varje val.

De mest märkbara skillnaderna uppstår vid en förändring i den politiska administrationen, från republikansk till demokratisk och tvärtom.

När det sker en förändring i administrationen tenderar aktier att vara väldigt volatila, med fall på 6 procent inom ett kvartal – guld tenderar tvärtom att stiga kraftigt med 10 procent inom ett år. Detta kan vara en indikator på vad som kan hända om Donald Trump vinner. Dessutom tillkommer osäkerheten som skapas av att Fed-ordföranden Yellen eventuellt kan förlora sitt jobb.

När det inte sker en förändring i administrationen tenderar guld att sjunka 5 procent i genomsnitt, samtidigt som volatiliteten i aktier förblir låg och stiger med 5 procent inom ett år.

När administrationen inte ändras, eller ingen förändring av majoriteten i kongressen sker, tenderar guld att utvecklas svagt.

1.      Mot stängningskurs den 12 september, 2016. Källa: ETF Securities/Bloomberg

2.      ETF Securities

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version