Nyheter

Tjurmarknaden för uran fortsätter eftersom ökad efterfrågan överstiger det osäkra utbudet

Publicerad

den

tjurmarknaden för uran kommer att fortsätta eftersom tillväxten i efterfrågan överträffar den osäkra tillgången på metallen med spotpriset som stiger med 24,12 procent under året fram till den 31 oktober. Detta gör den till en av de bäst presterande tillgångsklasserna 2022, visar data från HANetfs Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8).

Oktober var en stark månad för spotpriset för U3O8 uran som steg 8,32 procent medan bredare råvarumarknader bara steg med 1,67 procent. Uranbrytningsaktier har tappat -6,38 procent under året fram till den 31 oktober men överträffade fortfarande S&P 500 som har fallit -17,72 procent.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8), som HANetf lanserade i samarbete med Sprott Asset Management, framhåller att International Energy Agency har ökat sina prognoser för kärnenergiproduktionstillväxten till 84 procent till 2050 baserat på tillkännagivna regeringsmål över hela världen. Produktionen skulle kunna fördubblas med 105 procent baserat på IEAs scenario för nettonollutsläpp.

Uranlager ser växande aktivitetsnivåer – förra månaden tillkännagavs att Westinghouse, som tillhandahåller kärnkraftverkstjänster och designar och konstruerar nya kärnreaktorer, förvärvas av ett joint venture mellan Cameco Corporation och Brookfield Renewable Partners.

Uranium Energy Corporation förvärvade ett uranutvecklingsprojekt från ett dotterbolag till Rio Tinto och Denison Mines Corp lämnade in sin miljökonsekvensbeskrivning i ett avgörande steg för tillståndsprocessen för att utveckla sin Wheeler River-urangruva.

Jacob White, senioranalytiker för Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8), kommenterar: ”Vi tror att en stark efterfrågan på uranomvandling och anrikning, tillsammans med en förskjutning från ryska leverantörer, stödjer en ytterligare ökning av spotpriset för U3O8 uran, vilket i slutändan stöder urangruveföretag.

”Efterfrågan på uran kommer att fortsätta ta fart, eftersom många länder ser rekordhöga elpriser som går in i säsonger med hög efterfrågan. På lång sikt kan ökad efterfrågan inför en osäker uranförsörjning sannolikt stödja en ihållande tjurmarknad. För investerare har urangruveföretag historiskt sett uppvisat låg eller måttlig korrelation till många större tillgångsklasser, vilket potentiellt ger portföljdiversifiering.”

U3O8, som följer North Shore Sprott Uranium Miners Index, lanserades i maj 2022 och ger investerare ett sätt att få tillgång till tillväxten av kärnkraft genom exponering för urangruveföretag. Vid sidan av aktier i uranbrytning investerar ETF i fysiskt uran genom investeringsfonder.

Sprott Asset Management är globala experter inom uranområdet, och övervakar en USA-noterad systerurangruveföretag ETF med cirka 700 miljoner USD AUM och en fysisk urantrust med nästan 3 miljarder USD AUM.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF), Europas första uranfond, är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version