Nyheter

Tematiska fonder ökar i takt med att HANetfs tillgångar stiger

Publicerad

den

Tematiska fonder det vill säga ETFer som erbjuder tematiska investeringar i allt från medicinsk cannabis till kryssningsrederier har blivit allt populärare bland investerare.

HanEtf har sett investeringar i deras tematiska ETFer skjuta i höjden 2021, med 1 miljard USD som flödar till investeringsteman som e-handel, molnteknik, medicinsk cannabis och resor.

Investeringsplattformen, som möjliggör ”white label” av börshandlade fonder, ökade sitt AUM med 97 % förra året.

Hector McNeil, co-chief executive officer för HanEtf, sa att den växande populariteten för tematiska ETF:er var ett resultat av att sektorer för Global Industry Classification Standard (GICS) inte fick tillgång till nya, framväxande teman.

”Ta e-handel – många online-återförsäljare kommer att klassificeras som antingen sällanköpsvaror eller dagligvaror.

”En ETF som spårar en av dessa sektorer kommer att misslyckas med att ge dig riktad e-handelsexponering och istället lämna dig hög exponering mot många aktier som inte är en del av temat.

”Tematiska fonder har gett investerare en lösning genom att knyta ihop aktier från olika sektorer. Detta ger mycket mer riktad exponering på ett sätt som tidigare sektorbaserade tillvägagångssätt inte kunde.”

HANetf lade till 11 nya tematiska ETF:er 2021, och erbjöd 25 totalt då gruppens totala AUM nådde 2,2 miljarder USD.

Den mest framgångsrika tematiska ETF:n under HAN är Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF, med ett nettotillgångsvärde (NAV) på 9,48 miljoner USD, medan dess största är Airlines, Hotels and Cruise Lines ETF, med 40,5 miljoner USD i AUM.

HAN:s resultat återspeglar en alltmer populär tematisk ETF-marknad som lovar att fortsätta sin tillväxt.

Tillgångar i tematiska ETF:er steg 19,7 % till 437 miljoner USD förra året, med nettoinflöden på 80,54 miljarder USD som det näst högsta någonsin.

Forskning från PwC har tippat tematiska ETF:er att vara det snabbast växande området på den europeiska marknaden under de kommande tre åren.

I studien sa 82 % av de europeiska respondenterna att de förväntar sig att tematiska ETF:er kommer att vara det största tillväxtområdet under de kommande tre åren, jämfört med 68 % av de tillfrågade 2020.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla

HANetf Airlines Hotels Cruise Lines UCITS ETF (7RIP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version