Nyheter

Tech Timing med taiwanesisk aktiefond

Publicerad

den

En av de främsta fördelarna med många aktiebaserade börshandlade fonder är att dessa produkter hjälper investerare att hålla sig borta från enstaka aktierisker, den så kallade bolagsrisken. Men så är inte fallet för alla aktie-ETF:er, eftersom vissa börshandlade fonder, inklusive några välkända internationella fonder, har en betydande exponering mot en enskild aktie.

Det gäller till exempel iShares MSCI Taiwan ETF (NYSEArca: EWT), som allokerar en betydande del av sin vikt till chipjätten Taiwan Semiconductor (NYSE: TSM). EWT har, vid olika tidpunkter under sin nästan 16-åriga historia, varit en favorit bland investerare som söker exponering för enskilda länder för utvecklingsekonomier eftersom Taiwan är en av de minst volatila tillväxtmarknaderna. Men EWT:s fogliga rykte i förhållande till andra börshandlade fonder i enstaka länder betyder inte att fonden inte kan generera stora avkastningar.

EWT:s kraftiga allokering mot teknologisektorn, som utgör mer än 57 procent av fonden, har blivit problematisk. Dessutom har denna ETF en stor vikt mot ett enskilt företag, Taiwan Semiconductor (NYSE: TSM), som skapar EWT:s problem.

En långvarig nedgång i halvledaraktier skulle uppenbarligen vara av mindre bra fö EWT och detta scenario gäller också andra ETF:er. Förutom EWT påminner ETFer med stora vikter mot Apple (NasdaqGS: AAPL) och Samsung investerare att ETF: er med 20% vikt till ett enda aktie gör ett dåligt jobb med att mildra den enskilda aktierisken.

EWT använder företagens Taipei-handlade aktier snarare än amerikanska depåbevis, men båda aktierna speglar varandra ganska bra. USA: s och Taiwans aktier drar tillbaka till det 50-dagars glidande genomsnittet för tredje gången sedan de bröt ut till nya toppar i juni. Båda diagrammen liknar iShares MSCI Taiwan ETF i år, vilket är upp 20% 2016, rapporterar Investors Business Daily.

EWT har en smart beta-rival i form av First Trust Taiwan AlphaDEX (NYSEArca: FTW). FTWs innehav väljs utifrån ”på tillväxtfaktorer inklusive 3-, 6- och 12-månaders prisuppgång, försäljning till pris och ett års försäljningstillväxt, och separat på värdefaktorer inklusive bokfört värde till pris, kassaflöde till pris och avkastning på tillgångar , Enligt First Trust.

Även om FTW allokerat nästan 56 % av sitt sortiment till tekniska aktier, är Taiwan Semiconductor inte ett av dess tio största innehav. Senare denna månad kommer EWT att börja spåra MSCI Taiwan 25/50 Index. Det liknar det nuvarande MSCI Taiwan Index, men det nya täcker det största innehavet, dvs. Taiwan Semi, med 25% av portföljen, enligt IBD

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version