Nyheter

Sydafrikanska aktier klättrar på hopp om att lättnader för nedstängningarna

Publicerad

den

EZA, en Sydafrikas landspecifik börshandlad fond stod ut på fredagen när president Cyril Ramaphosa pressade på för att återuppta delar av ekonomin nästa månad efter en fem veckors låsning av Coronavirus. IShares MSCI Sydafrika ETF (NYSEArca: EZA) var bland de bäst presterande icke-hävstångsfonderna på fredagen och ökade med 1,9%.

Ramaphosa tillkännagav torsdag kväll att Sydafrika kommer att påbörja en gradvis lindring av nedstängningarna, rapporterar Reuters. Från och med den 1 maj öppnar vissa branscher för affärer medan de interna resebegränsningarna i Sydafrika underlättas.

”Medan en nationell lockdown förmodligen är det mest effektiva sättet att begränsa spridningen av coronavirus, kan det inte fungera på obestämd tid. Människor behöver äta. De måste tjäna pengar. Företagen måste kunna producera och handla, de måste generera intäkter och hålla sina anställda i arbete. Vi har följaktligen beslutat att efter torsdagen den 30 april ska vi börja en gradvis och gradvis återhämtning av ekonomisk aktivitet” sade Ramaphosa i en adress till nationen, enligt Pound Sterling Live.

Sydafrikas kraftiga ekonomi, stigande skuld och ett växande budgetunderskott har vägt tungt på den sydafrikanska randen, den sämsta tillväxtmarknadsvaluta.

Ser vi framåt beräknar ekonomerna att Sydafrikas ekonomi kommer att minska mellan 6 och 10 procent i år. ”Det finns minst två olika element för var investerare kan se på Sydafrika i ett positivt ljus. En av dem är att den faktiskt har en plan att lätta på restriktioner, säger Jameel Ahmad, strategichef på FXTM till Reuters.

”För det andra, och detta är den viktigaste orsaken till dem alla, beror på att Sydafrika lyckades reagera relativt tidigt på allt detta jämfört med kamrater på mycket mer avancerade platser, och detta har bidragit till att förhindra ett utbrott”, tillade han.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version