Nyheter

Sverige-ETF sämst i år

Publicerad

den

Bäst i Norden – Sverige-ETF sämst i år. I år är Sverige sämst bland de enskilda länder-ETF:er som finns tillgängliga i Norden. I dagsläget finns det ingen Danmark ETF noterad i Norden endast i USA på MTF-börsen BATS. Finland har utvecklats bäst i år med en uppgång om cirka 15 procent (indexvärde 115,14). Norge kommer på en andra plats med en uppgång om cirka 12 procent (111,72) och Sverige kommer sist i ligan med en uppgång om cirka 10 procent (110,44).

Källa: Factset, 30 mars 2012, all avkastning i SEK

Sverigefonder

Sverige, officiellt Konungariket Sverige, är en konstitutionell monarki i norra Europa, belägen på östra delen av den skandinaviska halvön. Landet gränsar till Norge i väster, Finland i nordost, samt Danmark i sydväst via Öresundsbron. Sveriges största stad är huvudstaden Stockholm. Sverige är medlem i Europeiska unionen sedan 1995.

I kategorin Aktiefonder, Sverige ingår fonder som huvudsakligen investerar i aktier på den svenska marknaden. Sverige är  hemmamarknad för de flesta svenska investerare och svenska fonder är av naturliga skäl därför ett vanligt inslag i svenskens sparande. Den svenska aktiemarknaden är i ett globalt perspektiv liten, men Sverige har flera stora internationella exportföretag som har hela världen som sin marknad. En stor export är en styrka för ett företag men samtidigt innebär ett stort exportberoende att den svenska aktiemarknaden är lättpåverkad av vad som sker i övriga världen.

Svenska aktiefonder tillhör kategorin Landfonder. Genom placeringsinriktningen mot endast den svenska aktiemarknaden innebär Sverigefonder också en högre risk, eftersom koncentration av aktier till en eller ett fåtal marknader ökar risken och kan innebära stora kurssvängningar

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version