Nyheter

Svenskar förlitar sig till media när de fattar ekonomiska beslut

Publicerad

den

En ny undersökning, gjord av Appinio, visar att svenskar har ett högt förtroende för media när det kommer till efterforskning och information för ekonomiska beslut. Mer än fyra av tio svenskar använder media som huvudsaklig informationskälla när det kommer till att fatta beslut om investeringar och ekonomiska beslut.

I Sverige pekar 43,3 procent av de tillfrågade (36,7 procent av kvinnorna och 51,3 procent av männen) ut media som en drivande faktor för att fatta beslut om investeringar. I Danmark är motsvarande siffra 27,7 procent (25,8 procent av kvinnorna och 28,4 procent av männen) och i Norge är förtroendet för media ännu högre: 44,2 procent av de tillfrågade använder media som huvudsaklig informationskälla (39,9 procent av kvinnorna och 46,5 procent av männen).

Vår data visar att svenskar i motsats till vad många tror, har en mindre benägenhet att samla in finansiell information från nya mediekällor. Det visar att Norden, med Sverige och Norge i synnerhet, har ett mycket högt förtroende för media när det gäller att samla in information för finansiella beslut, säger Ben Laidler, global marknadsstrateg eToro.

Den huvudsakliga informationskällan för svenskar är personliga rekommendationer, följt av media, Google Sök och tredjepartsrecensioner.

Dessa uppgifter återspeglas också i en studie från Reuters Institute for the Study of Journalism, där 50 procent av svenskarna litar på medierapporteringen. När man tittar på vår huvudsakliga finansiella publikation, Dagens Industri, var förtroendet så högt som 69 procent i genomsnitt.

Undersökningen understryker vikten av korrekt och adekvat rapportering från media när det kommer till bevakning av företag, investeringar och finansiella möjligheter. Det stärker också deras position som en grundpelare i det upplysta samhället och ökar det nuvarande och framtida behovet av en balanserad och korrekt rapportering, säger Ben Laidler, global marknadsstrateg eToro.

Om undersökningen och respondenterna

Undersökningen baseras på data från 3000 respondenter inklusive 750 respondenter från Sverige, 1000 från Danmark och 500 från Norge.

De tre undersökta länderna är Danmark, Sverige och Norge.

Undersökningen genomförs av Appinio på uppdrag av eToro.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version