Nyheter

Svenska AP7 och LGIM etablerar partnerskap för att lansera en innovativ klimatomställningsstrategi

Publicerad

den

Legal & General Investment Management (LGIM), en av världens största kapitalförvaltare, och svenska premiepensionsbolaget AP7, som representerar fem miljoner svenska pensionssparare, bekräftar sitt samarbete för att etablera en innovativ klimatomställningsstrategi.

Den aktiva investeringsstrategin kommer att syfta till att driva förändringar i verkligheten samt att låsa upp långsiktigt aktieägarvärde genom att investera i, och sedan engagera sig med, specifika företag som är ”klimateftersläpande” inom sina sektorer. Strategin kommer att försöka identifiera de företag inom klimatkritiska sektorer som för närvarande inte är det, men som har potential att bli framgångsrikt anpassade till Parismålen. Detta står i kontrast till strategier som investerar i de företag som redan är i linje med Net Zero år 2050.

Strategin syftar till att bidra till att marknaden som helhet, inte bara klimatledare, tar sig an utmaningen om nettonollövergången så snabbt och effektivt som möjligt. Engagemanget med portföljbolagen kommer att vara mycket riktat med samma mål att påskynda takten i klimatomställningen och maximera långsiktigt aktieägarvärde. Strategin kommer att följa en datadriven, grundläggande och engagemangsledd investeringsstrategi som syftar till att stödja klimatomställningen för att nå Net Zero år 2050, med insikter från LGIMs Global Investment Research, verktyg och Investment Stewardship-team.

Nick Stansbury, Head of Climate Solutions på LGIM, kommenterade: ”Många ESG-strategier på marknaden äger klimatledare via indexprodukter eller sålla bort eftersläpningar. För den här strategin tar vi dock ett helt annat tillvägagångssätt: genom att utnyttja LGIMs ledande expertis inom förvaltarskap och engagemang, kombinerat med vårt egenutvecklade LGIM Destination@Risk-verktyg, som låter oss bedöma klimatrelaterade investeringsrisker och potentiella möjligheter, tror vi att vi är väl lämpade att leverera på vårt åtagande att driva förändringar i verkligheten och låsa upp avkastning för investerare.”

Richard Gröttheim, VD på AP7, fortsatte: ”Vi hade en mycket noggrann process för att hitta rätt partner att samarbeta med. Att hitta LGIM var ett möte mellan sinnen. Vi ser fram emot att utveckla denna innovativa lösning tillsammans under de kommande åren.”

AP7s beslut att allokera till denna nya klimatomställningsstrategi markerar ett viktigt steg i ett strategiskt partnerskap med LGIM.

Anders Arjes, Nordenchef för LGIM, sammanfattade detta på följande sätt: ”När LGIM fortsätter att internationalisera sig är Norden en nyckelmarknad och en ledande region när det gäller att anta innovativa ESG-investeringslösningar. Vi är mycket glada över att ha tilldelats detta mandat av AP7 vars grundläggande investeringstro på klimatförändringar ligger nära vår. Detta skapar ett prejudikat för hur en engagemangsledd aktiv strategi kan komplettera en universell investerares aktiva ägande, och vi ser fram emot att följa med dem på denna viktiga resa. Genom att arbeta tillsammans anser vi att vi kan visa hur långsiktiga investerare kan bli mer aktiva tillgångsägare, driva förändring och sträva efter att nå positiva resultat i de företag och marknader där vi investerar.”

Globalt förvaltar LGIM tillgångar på 1,2 biljoner pund eller 1,35 biljoner euro per den 31 december 2022 (källa: LGIMs interna data per den 31 december 2022). Rapporterat förvaltat kapital inkluderar tillgångar under förvaltning av LGIM i Storbritannien, LGIMA i USA och LGIM Asia i Hong Kong. Förvaltat kapital inkluderar värdet av värdepappers- och derivatpositioner.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version