Nyheter

Svensk mäklare lanserar ARK Innovation i Sverige

Publicerad

den

Cathie Woods ARK Invest har samarbetat med den svenska mäklarfirman Avanza för att erbjuda investerare en aktiv fond baserad på flaggskeppet ARK Innovation ETF (ARKK). Avanza Disruptive Innovation-fonden förvaltas av ARK Invest och är tillgänglig för lokala investerare med en totalavgift på 0,94 %.

Produkten spårar mellan 30 och 80 företag som är involverade i robotik, energilagring, blockchain, artificiell intelligens och DNA-sekvensering och kommer inte att ha några begränsningar för storleken, sektorn eller placeringen av företagen den kan investera i.

Medan Avanza Disruptive Innovation försöker efterlikna ARKK ETF, noterade Avanza att den kan avvika från målportföljen på grund av investeringsrestriktioner, hållbarhetskriterier och transaktionskostnader.

I produktens faktablad står det: ”Samarbetet med ARK Invest är unikt. Aldrig tidigare har svenska sparare haft möjlighet att investera i bolag som rekommenderas av toppanalytikerna på ARK Invest.”

I en podcast nyligen kommenterade Wood: ”Vi är glada över att samarbeta med Avanza om vår disruptiva innovationsstrategi. Jag har alltid varit väldigt imponerad av det svenska fokuset på forskning och utveckling och landet lägger verkligen upp infrastrukturen för att få innovation att hända. Det finns ett DNA i Sverige som vi säkert kan relatera till – vi handlar alla om disruptiv innovation.

”Under de närmaste åren kommer marknaden att sortera ut vem som störs kontra störarna. Vår strategi fylls av störande ämnen och den kommer att gynnas med tiden.”

Avanzas fond blir den senaste exponeringen mot ARK Invests strategier i Europa efter att Leverage Shares lanserade en svit med nio korta, hävstångsbaserade och spårbara börshandlade produkter (ETP) baserade på företagets innovation, nästa generations internet- och genomiska revolutionsstrategier i december 2021.

I mars förra året tog Leverage Shares bort ARK ETF-tickers från sina ETPers namn mitt i en ”rättslig strid” om immateriella rättigheter med Woods firma.

Efter att ha hyllats som en av vinnarna av pandemins ackommoderande penningpolitik, rasade ARKK ETF 80 procent från sina toppar i februari 2021 till de senaste bottennivåerna i slutet av december förra året.

Sedan dess har produkten varit bland sina starkaste månader sedan lanseringen 2014, en ökning med mer än 33 procent sedan 28 december.

Enligt Avanzas hemsida har mer än 14 000 kunder redan valt att teckna sig för produkten.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version