Nyheter

Högre räntor och stigande råvarupriser lyfter peruanska aktier

Publicerad

den

lutligen några goda nyheter för börshandlade fonder i Latinamerika. IShares MSCI All Peru Capped ETF (NYSEArca: EPU) steg med 4,6% förra fredagen efter att centralbanken där höjde räntorna. Stigande priser på ädelmetaller bidrar också till EPU:s senaste kursuppgång.

EPU speglar Perus status som en viktig producent av guld, silver och koppar. Denna börshandlade fond allokerar 46,4 procent av sin vikt till råvarusektorn och ytterligare 30,1 procent till finansiella tjänster. Ingen annan sektor har mer än 8,8 procent av denna ETF:s vikt.

”Perus centralbank höjde räntan med 25 punkter till 4,25%, vilket är den tredje månadsökningen i rad. Med elavgifter som bidrar till en inflation på fyra år i inflationen till 4,6% jämfört med året innan i januari, från 4,4% i december” rapporterar Dimitra DeFotis för Barron’s.

EPU: s hausse kommer bara några månader efter att Peru vacklade på randen till en degradering till gränsmarknadens status. Indexleverantören MSCI hade tidigare varnat för att Peru riskerade att förlora sin status på tillväxtmarknader och degraderas till beteckningen gränsmarknader. Tidigare denna månad bekräftade dock MSCI att man håller Peru i gruppen för tillväxtmarknader. Indexleverantören sa att risker kvarstår för Perus bibehållande av sin tillväxtmarknadsstatus.

Riskerade att nedgraderas till frontier market

”MSCI varnade tidigare i mitten av augusti att Peru skulle kunna nedgraderas till gränsmarknadsstatus (frontier market) eftersom endast tre värdepapper från landet hade uppfyllt storleks- och likviditetskraven för tillväxtmarknadsstatus (emerging market), enligt Emerging Equity.

”Vi förväntar oss att inflationen börjar avta under andra kvartalet, men vi erkänner att risken är att den förblir högre än vi förväntar oss. Den uppenbara ökningen av inflationsförväntningarna är en oro och deprecieringen av den peruanska solen, som har sjunkit med ytterligare 3% gentemot dollarn sedan årets början, kommer att öka den redan höga prispressen i ekonomin. Dessutom verkar den ekonomiska återhämtningen få fart. Medan vi tidigare hade förväntat oss bara ytterligare en räntehöjning på 25 räntepunkter i år, förväntar vi oss nu 75 räntehöjningar, vilket tar styrräntan till 5%, enligt en kapitalekonomi från Barron’s.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version