Nyheter

Stigande kostnader för metaller som används i elfordonssektorn kommer inte att påverka marknaden

Publicerad

den

Priset på nickel, litium och kobolt, viktiga råvaror för batterier och därmed elfordon, har stigit sedan Rysslands invasion av Ukraina. Garbriela Herculano, förvaltare för iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ECLM) förklarar varför de stigande kostnader för metaller inte har påverkat historien om elfordon.

”På ytan är de stigande kostnaderna för viktiga insatser för elbilsbatterier oroande. Berättelsen bakom elfordon och andra försök till koldioxidutsläpp är att kostnaderna sjunker – dessa tekniker är deflationära. Stigande priser ser därför oroande ut. Vi bör dock sätta detta i perspektiv – metallinsatserna från elbilar och batterier stiger inte isolerat. Alla sorters metaller från koppar, stål, aluminium till rodium, palladium, platina har stigit i pris sedan starten av Rysslands krig mot Ukraina. Det är inte bara elfordon som kräver specifika metaller – det gör även konventionella, bensindrivna bilar. Till exempel är en av de största användarna av rodium bensindrivna bilar. Det används i motoravgaser för att neutralisera skadliga lustgaser.

”De senaste prisstegringarna på batteri- och elbilar bör sättas i ett större sammanhang: empiriska bevis som samlats in sedan 1970-talet visar historiska minskningar i kostnaden för litiumjonbatterier, för närvarande den viktigaste kemin i både stationära och mobila batterier. Med långsiktiga deflationstrender som sänker kostnaden för elbilar (trots kortsiktiga ökningar i leveranskedjan och råvarupriser), mycket lägre underhållsbehov och det stigande bensinpriset vid pumpen, är elbilar inställda på att öka marknadsandelen på grund av priskonkurrenskraften.

”Elektriska fordon (EV) är en lösning på vårt trängande behov av koldioxidutsläpp i transporter. År 2021 mer än fördubblades den globala försäljningen av elbilar. Enligt EV Volumes Database passerade den globala försäljningen av Battery Electric Vehicles (BEV) och Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEVs) på den globala marknaden för lätta fordon (personbilar och lätta kommersiella fordon) 6,7 miljoner enheter 2021, vilket motsvarar 8,3 % av all försäljning i detta segment. Denna volym översätts till en tillväxt på 108 % under 2020. Kina dominerade försäljningen med nästan 3,4 miljoner BEV och sålda PHEVs, mer än 50 % av totalen, följt av Europa med över 2,3 miljoner enheter och Nordamerika med 0,73

Handla ECLM ETF

iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ECLM) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version