Nyheter

SPY finns det en utmanare till tronen?

Publicerad

den

De flesta av utsiktsrapporterna för 2023 är ganska fantasilösa och följer ett förutsägbart mönster. Centralbankerna kommer att fortsätta att vandra, recessioner kommer att följa, inflationen kommer att avta, marknaderna kommer att falla och sedan stiga under andra halvåret. I denna artikel tittar vi inte på dessa saker, vi tittar på världens största börshandlade fond, och frågar oss om det finns en utmanare till tronen.

Men här är en genuint intressant förutsägelse från The ETF Educator’s Nate Geraci. Han säger att State Streets banbrytande flaggskepps-ETFSPDR S&P 500 ETF Trust med mer än 355 miljarder dollar under förvaltning kommer att ersättas av rivaler från Vanguard och BlackRock i slutet av året.

Denna månad fyller den amerikanska ETF-branschen 30 år. Den första USA-noterade ETFen, SPDR S&P 500 ETF (SPY), lanserades den 22 januari 1993. ETFen som startade det hela såg aldrig tillbaka och sitter för närvarande på ETF-tronen med 353 miljarder dollar i tillgångar. De nästa två största ETFerna råkar också spåra S&P 500. iShares Core S&P 500 ETF (IVV) har 288 miljarder dollar i tillgångar och Vanguard S&P 500 ETF (VOO) har 279 miljarder dollar. Geracis första förutsägelse är att en av dessa ETFer övertar SPYs förstaplats i slutet av året.

Med tanke på AUM-avvikelsen – SPY förvaltar fortfarande 68 miljarder dollar mer än sin närmaste rival, BlackRocks IVV kan det verka aggressivt.

Men som Geraci påpekar var förra årets flödesdata ganska tydliga om färdriktningen.

Och så här ser det senaste decenniet ut i diagramform. 2023 vara för tidigt men SPYs ledning ser ut att falla så småningom.

SPY var inte den första ETFen. På grund av en långsam regulatorisk godkännandeprocess i USA, hann Kanadas TIPS förre med nästan tre år. SPY var onekligen den fond som låg bakom lanseringen av tusentals börshandlade fonder.

SPY har behållit sin ledning som den största ETFen, även om den inte är den största investeringsfonden. Det är Vanguards 1,2 miljarder USD Total Stock Market Index Fund, delvis tack vare ett gigantiskt ekosystem av derivat och handel som också har vuxit fram runt den.

SPY är ett av de mest aktivt handlade aktieinstrumenten i världen och likviditet skapar likviditet. Medan dess årliga avgift på 9,45 punkter är mycket högre än de 3 punkter som både Vanguards VOO och BlackRocks IVV tar ut, kan de andra två (ännu) inte konkurrera med prototypen av ETFs spreadar och tillhörande nät av derivat som byggts ovanpå den. Det är lika mycket ett handelsinstrument som det är en investeringsfond.

Geraci tycker helt enkelt inte att detta spelar någon roll när det gäller fondflöden just nu. SPY är den obestridda likviditetskungen och kommer inte att avstå den kronan när som helst snart. Han fortsätter med att säga att SPDR agerar mer som hovnarren när det gäller avgifter.

Geraci sade ”Min förutsägelse är att pengar kommer att fortsätta att flöda ut ur dyra, underpresterande aktiva fonder och hitta vägen till den billigaste, centrala betaexponeringen där ute. Det betyder IVV och VOO, inte SPY. Jag kommer att känna mig ännu mer säker på denna förutsägelse om marknaderna har ytterligare ett tufft år, där ytterligare uttag kommer att låsa upp möjligheter för investerare med skattepliktiga konton att byta från suboptimala investeringsinstrument och gå in i ETFer. Särskilt Vanguard gynnas vanligtvis i dessa miljöer.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version