Nyheter

Spoofing kostar JP Morgan en miljard dollar

Publicerad

den

Den amerikanska investmentbanken JP Morgan kommer att betala nästan 1 miljard dollar för att reglera avgifter från amerikanska tillsynsmyndigheter för så kallad spoofing på ädelmetaller och finansmarknader, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg på i förra veckan.

Betalningen skulle lösa utredningar hos justitieministeriet, Commodity Futures Trading Commission och Securities and Exchange Commission. Den nästan 1 miljard dollar bötesbeloppet skulle vara en rekordstor relaterad lösning och mer likna tidigare påföljder för andra former av marknadsmanipulation, sa Bloomberg. Byråerna har undersökt huruvida handlare på JPMorgan’s metall-futures och Treasury-deskar störde respektive marknad.

Lägger ordrar utan avsikt att fylla dem

Spoofing innebär att man lägger flera order på en marknad utan avsikt att fylla dem, ofta för att vilseleda andra handlare att pressa priserna i en viss riktning. Även om den underliggande handlingen att göra flera affärer inte är olaglig, förbjöd de amerikanska tillsynsmyndigheterna den strategiska användningen av sådana affärer under 2010 genom Dodd-Frank Act.

En källa berättade för Bloomberg att förlikningen troligen inte skulle begränsa JPMorgans affärsmetoder och att banken skulle erkänna fel.

I straffrättsliga anklagelser mot JPMorgan som lämnades in förra året hävdade justitieministeriet att anställda på bankens ädelmetalldesk ofta bedrev olagliga marknadsaktiviteter.

Efter anklagelser mot Michael Nowak, den tidigare chefen för handlarbordet för ädelmetaller, fick JP Morgan reda på att det pågick en separat utredning mot deras desk som handlade statskuldväxlar, rapporterade Bloomberg.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version