Nyheter

SparkChange lanserar ETP för fysiska koldioxidkrediter

Publicerad

den

SparkChange har lanserat världens första fysiskt stödda EU Carbon Allowances (EUA) börshandlade produkt (ETP). Denna börshandlade produkt investerar i fysiska koldioxidkrediter.

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2) är noterat på London Stock Exchange med en total kostnadskvot (TER) på 0,89 %.

Fysiskt stödd spårar CO2 priset på EUA som erbjuder investerare exponering för de ”tillstånd att förorena” som Europeiska kommissionen (EC) tvingar företag att få som en kostnad för sin förorenande verksamhet.

EG minskar också automatiskt frågan om framtida EUA-emissioner varje år för att minska utsläppen över tiden. I själva verket föreskriver EU-lagstiftningen att utsläppsrätterna ska behållas i 12 månader gör att ytterligare tillstånd dras in under kommande år.

Detta skapar potential för prispress uppåt, sa HANetf, som samarbetar med SparkChange för att lansera CO2, där priset på EUA har stigit med 192 % under de senaste tre åren på grund av marknadsreformer.

Att erbjuda fysisk inlösen innebär att CO2 också undviker några av de negativa effekterna som är förknippade med terminsbaserade produkter, inklusive motpartsrisk, kostnaden för rullande kontrakt och underprestationer när marknaden är i kontango.

I en kommentar till lanseringen sa Elliot Waxman, VD för SparkChange: ”Carbon är nu ett fysiskt uppbackat, investerbart instrument på börsen. Detta ger investerare bekväm tillgång till en produkt som är utformad för att stoppa koldioxidutsläpp och öka avkastningen.

”När man bygger en portfölj med låga koldioxidutsläpp kan CO2 hjälpa investerare att nå sina miljömål utan att behöva utesluta företag som ännu inte är gröna.”

Nik Bienkowski, co-VD för HANetf, tillade: ”CO2 har utformats för att övervinna problemen med att investera i den fysiska marknaden för koldioxidutsläpp, såsom komplexiteten i att öppna ett EUA-registerkonto och contango-kostnaderna för fysiska koldioxidkrediter.”

Tidigare var Bienkowski en del av teamet som emitterade Europas första terminsbaserade koldioxidkredit-ETF 2008. Strategin antogs sedan av WisdomTree som en del av dess förvärv för 611 miljoner USD av ETF Securities 2018.

Efter att ha tvingats stänga i juni 2020 på grund av att dess swapmotpart sa upp köpeavtalet, återlanserades WisdomTree Carbon (CARB) i augusti i år.

Handla CO2 ETC

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version