Nyheter

Sojaböninvesterare bör hålla ett öga på nederbörden i Argentina

Publicerad

den

Sydamerika kommer att fortsätta att spela en stor roll i riktning mot sojabönpriserna i takt med att klimatförhållandena utvecklas under resten av 2023 vilket sojaböninvesterare bör hålla koll på. I synnerhet kan nederbörden i Argentina påverka utbudet och pressa priserna högre om det visar sig vara mindre än väntat.

”Argentinskt väder har varit den största prisdrivaren på sojabönsmarknaden, med torka som har lett till en nedrevidering av skördeuppskattningarna”, heter det i en artikel från Mintec. ”Enligt Rosario Board of Trade (BCR) förväntas den argentinska sojaskörden för regleringsåret 2022/2023 (MY) (december till november) minska med 12 procent på årsbasis (år till år) till 37 miljoner ton.”

”Den amerikanska skördeuppskattningen för den här säsongen reviderades också ned av det amerikanska jordbruksdepartementet USDA, en minskning med 1,6 procent jämfört med december 2022, vilket ytterligare övertygade hausseartat sentiment på sojabönsmarknaden” tillägger artikeln.

Å andra sidan kan kraftiga regn i Argentina sätta press nedåt på priserna på sojabönor. I själva verket kommer detta att tillåta utbudet att hålla jämna steg med efterfrågan, vilket sänker priserna som pressades upp förra året på grund av inte bara jordbrukskrafter utan också makroekonomiska krafter som stigande inflation.

”Men en positiv utsikt för nederbörd för resten av månaden i Argentina har nu pressat sojabönspriserna, eftersom detta förväntas begränsa ytterligare skördeförluster. Dessutom har förväntningarna på en rekordskörd i Brasilien, en annan stor sydamerikansk producent, begränsat ytterligare prisuppgångar”, står det i artikeln.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version