Nyheter

Skadedjur hotar Hawaiis kaffeodlingar

Publicerad

den

Kaffeodlarnas dras med en ett antal olika hot, till exempel växtsjukdomen kaffebladsrost, också känd som Roya, kafferost eller kaffebladssvamp. Som om det inte vore nog med denna sjukdom lever varenda kaffeodlare i skräck för ett levande skadedjur, kaffebärborraren eller coffee berry borer (CBB). Nu hotar skadedjur Hawaiis kaffeodlingar.

Coffee berry borer har upptäckts för första gången på Hawaii-ön Kauai, hem för USAs största kaffeplantager. Upptäckten på Kauai kom från en enskild invånare som misstänkte angripna bär på ett träd planterat i den egna trädgården. DOA bekräftade CBB i proverna på fredagen den 4 september, och andra prover från bostaden och närliggande kaffeplantager har planerats för att bestämma omfattningen av angreppet, sade DOA.

Hittills har privatägda Kauai Coffee som har cirka 4 miljoner kaffeträd på mer än 3000 tunnland, inte rapporterat någon närvaro av CBB, enligt ett tillkännagivande av upptäckten från Hawaii Department of Agriculture i början av september 2020.

Ett starkt samordnat samarbete mellan kaffebranschen och myndigheterna

”Även om omfattningen av angreppet på Kauai inte är känt just nu, finns det ett starkt samordnat arbete mellan myndigheter och kaffebranschen för att försöka begränsa och hantera detta skadedjur”, Phyllis Shimabukuro-Geiser, ordförande för Hawaii Board of Agriculture i tillkännagivandet.

CBB, som främst livnär sig på kaffe i form av arabica–bönor där kvinnliga skalbaggar lägger sina ägg och larver äter kaffebönan, har haft förlamande effekter på kaffeodlingar i hela delar av Afrika och Amerika i årtionden, vilket generellt har skapat vågor av långvarig grödodestruktion.

I delstaten Hawaii, där stränga karantänåtgärder för grönt kaffe gäller för olika öar, upptäcktes skadedjuret först på ön Hawaii 2010, på ön Oahu 2014 och på Maui 2016. Nu har således även ön Kauai drabbats.

Förutom Kauai Coffee finns det många mindre kommersiella kaffeplantager och rosterier på ön Kauai, där skördesäsongen för närvarande pågår.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version