Nyheter

SEC vill ta bort intradagsuppdateringen av börshandlade fonder

Publicerad

den

Investerare kan handla ETFs under hela dagen, detta eftersom det underliggande värdet på den börshandlade fonden ständigt uppdateras. Nu stödjer emellertid en del aktörer på Wall Street en plan från den amerikanska finansinspektionen, SEC. Denna plan kan komma att leda till att ETF-handeln minskar kraftigt. SEC vill ta bort intradagsuppdateringen av börshandlade fonder. I dag uppdateras värdet av en ETF och dess substansvärde med 15 sekunders intervall. Flera branschobservatörer argumenterar för att detta är besvärligt och ofta felaktigt.

Istället föreslår SEC att ETFena bör rapportera sitt värde en gång om dagen vid slutet av handeln. Det skulle då innebära slutet för intradagsuppdateringen av börshandlade fonder.

Intradagspriset på en ETF

Den intra-day NAV har visat sig som ett sätt för investerare att jämföra en ETFs pris jämfört med värdet av dess underliggande värdepapper. Den ofta uppdaterade NAV kan göra det möjligt för investerare att bestämma om priset för en ETF handlas med rabatt eller premie till underliggande tillgångar, vilket är särskilt märkbart under volatil marknadsförhållanden. En del kritiker hävdar att siffran inte är exakt.

”Medan idén om en samtidig värdering lockar, är värdet i praktiken felaktigt för 80 procent av alla ETFer”, säger Dave Nadig, VD för ETF.com, i ett brev till SEC.

The Investment Company Institute hävdade också i sig själv senare att intradagsvärdet kan falla bakom det verkliga värdet eller visa felaktigheter om de underliggande värdepappren inte handlar ofta i snabba marknadsförhållanden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version