Nyheter

SEC avvisar återigen ARK 21Shares Bitcoin ETF-notering

Publicerad

den

United States Securities and Exchange Commission har återigen avvisat ett förslag att notera ARK 21Shares Bitcoin ETF på aktiebörsen Cboe BZX, enligt uttalande den 26 januari från SEC, som avvisade ett liknande förslag i april. Förespråkare för fonden hade hävdat att ett nuvarande övervakningsdelningsavtal med CME skulle vara tillräckligt för att skydda investerare.

Den föreslagna börshandlade fonden skulle ha förvaltats gemensamt av Cathie Woods ARK Investment Management och 21Shares om den hade godkänts. Syftet med den föreslagna fonden var att låta investerare få exponering för Bitcoins pris inom gränserna för den reglerade aktiemarknaden.

Cboe BZX Exchange hade ursprungligen bett om att få notera ETFen i juni 2021. Efter att den första ansökan avslogs 2022 ansökte den igen och lade fram nya juridiska argument i ett försök att få fonden godkänd.

I sin andra ansökan redan i maj hävdade Cboe BZX Equities Exchange att de har ett ”omfattande avtal om övervakningsdelning med en reglerad marknad av betydande storlek” som kan förhindra manipulation av priser. ARK 21Shares Bitcoin ETF bör därför tillåtas att noteras, hävdade börsen.

Enligt ansökan är detta övervakningsdelningsavtal med Chicago Mercantile Exchange (CME), där Bitcoin-terminskontrakt handlas.

Ansökan hävdade också att de flesta valuta- och råvaruspotmarknader är oreglerade, men det betyder vanligtvis inte att en ansökan kommer att avslås enbart av den anledningen.

I sitt svar avvisade SEC dessa argument. Den uppgav att övervakningsdelningsavtalet mellan Cboe BZX Equities Exchange och CME inte gäller spot Bitcoin, eftersom endast Bitcoin-terminskontrakt handlas på CME.

SEC hävdade också att det inte alltid är nödvändigt att ha ett avtal om övervakningsdelning, men om ett sådant avtal inte existerar måste utbytet ”fastställa att andra sätt att förhindra bedrägliga och manipulativa handlingar och praxis kommer att vara tillräckliga.” Den sa att börsen inte har visat denna punkt, så den tillåter inte att ETF:n noteras.

SEC har hittills inte godkänt någon spot Bitcoin ETF som ska noteras på en börs. Grayscale Investment Trust försöker konvertera sin Bitcoin Trust till en spot Bitcoin ETF, och den har stämt SEC för att ha avvisat dess förslag. Muntliga argument är planerade att höras för Grayscale-fallet i mars.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version