Nyheter

Så kan du få diversifierad exponering mot svenska investmentbolag

Publicerad

den

Att spara i investmentbolag, både utländska och svenska investmentbolag, är en strategi med många fördelar och passar både nybörjare och rutinerade aktiesparare.

Börja spara i den här boxen

Sparboxens utveckling mellan 12 december 2019 – 6 oktober 2022.

Grafen räknar inte med avgifterna för ett sparande i en sparbox*.

Investmentbolagens affärsidé är att äga och utveckla noterade och onoterade bolag. Det innebär att en investering i ett investmentbolag indirekt gör dig till ägare av de aktier som investmentbolaget äger. Du sprider dina risker genom indirekt investering i flera bolag. Du har också proffs som sköter investeringarna åt dig.

Att spara i svenska investmentbolag kan jämföras med att investera i en aktivt förvaltad Sverigefond. En viktig skillnad mellan ett investmentbolag och en fond är dock att investmentbolagen inte är reglerade och behöver ha ett visst antal aktier, utan de bestämmer själva över antalet aktier i sin portfölj. De har också ofta en väsentligt lägre förvaltningskostnad än aktivt förvaltade fonder.

Placeringsstrategi: Sparboxen innehåller svenska investmentbolag.

Kriterier: Sparboxen innehåller de aktier med högst börsvärde av de investmentbolag som är noterade på Stockholmsbörsen. De aktier som ingår i sparboxen måste ingå Aktieinvests sortiment.

En revidering görs varje år. Om innehaven ändras kommer dina eventuella månadsinvesteringar att följa den nya boxens utformning. De innehav du redan investerat i kvarstår. Du väljer själv om du vill sälja dessa eller behålla dem långsiktigt.

NamnBranschFördelning
Industrivärden AFinans20 %
Investor BFinans20 %
Kinnevik BFinans20 %
Latour BFinans20 %
Lundbergföretagen BFinans20 %

Utveckling

Svenska investmentbolag exkl. utdelning 8,83%

OMXS30 8,61%

*I grafen utgår Aktieinvest från att man har gjort ett köp dag ett i sparboxen och att den sedan har uppdaterats med revideringar. Däremot har Aktieinvest inte räknat med avgifterna för ett sparande i sparboxen och courtaget som uppstår när man byter innehav i sin sparbox.

Minsta köp

500 kr

Avgift

När du månadssparar i boxen är köpavgiften 10 kr om du är medlem i Aktiespararna. Icke medlemmar betalar 20 kr per månadsköp. Om du sedan vill sälja en eller flera aktier i boxen gör du det enligt Aktieinvests för spartjänsten Andelsorder.

Det är samma kurssättning när du köper en av sparboxarna som när du handlar genom Aktieinvests spartjänst Andelsorder.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version