Nyheter

Ryssland sätter fast guldpris när landet startar om officiella ädelmetallköp

Publicerad

den

Rysslands centralbank återupptog sina guldköp från lokala banker på måndagen, men den satte ett fast guldpris på ädelmetallen.

Från och med den här veckan kommer den ryska centralbanken att betala ett fast pris på 5 000 rubel (52 USD) per gram mellan 28 mars och 30 juni, sa banken på fredagen. Detta är under det nuvarande marknadsvärdet på cirka 68 dollar.

Centralbanken tillade att återupptagandet av köp kommer att säkerställa tillgång och oavbruten produktion av lokalt guld.

För två veckor sedan meddelade Rysslands centralbank att den stoppar sina officiella guldköp från lokala banker på grund av en ökad efterfrågan från vanliga konsumenter.

Detta beror på att ryssarna gick på guldköp i mars för att skydda sina besparingar när rubeln kollapsade. Stora banker i Ryssland rapporterade en ström av konsumenter som investerar i ädelmetaller och mynt.

Sberbank, Rysslands största finansinstitut, rapporterade att efterfrågan på guld och palladium har fyrdubblats under de senaste veckorna. Samtidigt hänvisade Rysslands finansministerium också till guld som ett ”idealiskt alternativ” till den amerikanska dollarn.

Att sätta ett fast pris för guld påminner vissa analytiker om vad USA gjorde under guldstandard-åren”. Perioden mellan 1879 och 1914 är känd som den klassiska guldmyntfotseran, under vilken ett troy ounce guld skulle representera strax under 21 dollar. Sedan på 1930-talet förbjöd USA guldägande och höjde värdet på dollarn i guld från 20,67 USD till 35 USD per troy ounce.

Det priset förblev fast till 1971 när Richard Nixon satte stopp för den amerikanska dollarns konvertibilitet till guld, vilket innebar att andra länder inte längre kunde lösa in dollar mot guld. 1973 skrotades guldmyntfoten.

Jag påminns om vad USA gjorde i mitten av den stora depressionen. Under de kommande 40 åren var guldpriset knutet till den amerikanska dollarn till 35 dollar, ett fast guldpris. Det finns ett prejudikat för detta. Det får mig att tro att Rysslands avsikt skulle vara att rubelns värde kopplas direkt till guldets värde, säger Gainesville Coins ädelmetallexpert Everett Millman. ”Att sätta ett fast pris för rubel per gram guld verkar vara avsikten. Det är ganska viktigt när det kommer till hur Ryssland skulle kunna söka finansiering och hantera sin centralbanksfinansiering utanför det amerikanska dollarsystemet.”

Sanktioner mot ryskt guld

Förra veckan förbjöd det amerikanska finansdepartementet alla guldtransaktioner med Rysslands centralbank.

”Amerikanska personer är förbjudna att delta i någon transaktion – inklusive guldrelaterade transaktioner – som involverar Ryska federationens centralbank, Ryska federationens nationella förmögenhetsfond eller Ryska federationens finansministerium”, skriver det amerikanska finansministeriet på sin hemsida.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version