Nyheter

Ryssland hotar att lämna spannmålsaffär i Svarta havet

Publicerad

den

USA:s veteterminer teg i veckan efter en Reuters-rapport om att Ryssland inte kommer att förnya avtalet om spannmålsexporten, en spannmålsaffär från Svarta Havet om inte dess krav tas upp av FN.

Gennady Gatilov, Rysslands FN-ambassadör i Genève, berättade för Reuters att ett brev levererades till FNs generalsekreterare Antonio Guterres med en lista över klagomål.

Gatilov sa att han såg minskade utsikter för en förhandlingslösning för kriget i Ukraina, med hänvisning till vad han kallade ”terroristhandlingar” som den senaste explosionen på en bro till Krim.

Spannmålshandlare har antagit att avtalet kanske inte kommer att förnyas på grund av oro för att Ryssland skulle kunna vägra förnya avtalet , på samma sätt som landet avbröt naturgasflödet genom Nord Stream-ledningen.

”Det här är Putineffekten. Det ser ut som att det inte kommer att bli så lätt att hålla den exportkorridoren öppen”, säger Don Roose, president för U.S. Commodities, till Reuters.

Tidigare i veckan minskade det amerikanska jordbruksdepartementet sina utsikter för den amerikanska veteexporten regleringsåret 2022-2023 med 50 miljoner bushels till 775 miljoner bushels, vilket skulle vara den lägsta amerikanska veteexporten sedan regleringsåret 1971-1972.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version