Nyheter

Rumäniens största gödningsproducent stänger ned på grund av höga energikostnader

Publicerad

den

För de som är intresserade av spannmålsmarknaderna i Svarta havet inleder Rumäniens största gödningsproducent Azomures en nedläggning på grund av höga energikostnader.

Anläggningen har en kapacitet på 1,8 miljoner ton gödningsmedel per år, allt från urea, AN, CAN, UAN såväl som NP/NPK. Azomures står för ungefär hälften av all gödselmedel som används i Rumänien samt ungefär 10 procent av landets förbrukning av naturgas.

Den höga kostnaden för i synnerhet metangas har gjort produktionen olönsam. Ingen tidsram för omstarten har fastställts, men jan-feb ses som de ”kritiska månaderna” och företaget säger att det kommer att vara ”flexibelt” under Q1 2022.

Det är särskilt tuff tidsperiod för landets bönder då gödselpriserna redan befinner sig på det hösgat nivåerna på flera decennier. Nedstängningen sker precis innan vårkonsumtionen accelererar under det första kvartalet. Stängningen kommer sannolikt att leda till ett ökat tryck uppåt på inhemska gödselpriserna. Det är ännu oklart hur detta kommer att påverka nästa års spannmålsskörd.

I Spanien öppnas en nedstängd fabrik

Det är intressant att notera att nedläggningen är i strid med andra stora tillverkare i Europa, där Spaniens Grupo Fertiberia tar sin 400 000 ton/år ammoniakfabrik i Huelva i drift igen denna vecka. Fabriken i Huelva har varit nedstängd under två månader på grund av höga naturgaspriser. Samtidigt ökar norska Yara International kväveproduktionen över hela kontinenten.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version