Nyheter

RIZJ ETF investerar i företag som tar itu med miljöutmaningarna

Publicerad

den

Rize USA Environmental Impact UCITS ETF (RIZJ ETF) med ISIN-nummer IE000PY7F8J9, försöker spåra Foxberry SMS USA Environmental Impact-index. Foxberry SMS USA Environmental Impact Index spårar amerikanska företag som potentiellt kan dra nytta av att utveckla och tillämpa lösningar som tar itu med de mest pressande klimat- och miljöutmaningarna. Detta inkluderar ledare och innovatörer från följande affärsområden: rent vatten, elfordon, förnybar energi, vätgas, energieffektivitet, avfall och cirkulär ekonomi och naturbaserade lösningar. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Denna börshandlade fonds TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. Rize USA Environmental Impact UCITS ETF USD Acc är den enda ETF som följer Foxberry SMS USA Environmental Impact index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna börshandlade fond ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

Rize USA Environmental Impact UCITS ETF USD Acc är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. ETF lanserades den 17 augusti 2023 och har sin hemvist i Irland.

Fondsammanfattning

Rize USA Environmental Impact UCITS ETF (RIZJ) strävar efter att investera i de mest innovativa och effektfulla amerikanska företagen som potentiellt kan dra nytta av att utveckla och tillämpa lösningar som tar itu med världens mest pressande klimat- och miljöutmaningar. Detta inkluderar ledare och innovatörer inom rent vatten, elbilar, förnybara energikällor och vätgas, energieffektivitet, avfall och den cirkulära ekonomin och naturbaserade lösningar. RIZJ har utformats för att möta de sex miljömål som anges i EUs taxonomi för hållbara aktiviteter:

(1) Begränsning av klimatförändringar;

(2) Anpassning till klimatförändringar;

(3) Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser;

(4) Övergången till en cirkulär ekonomi;

(5) Förebyggande och kontroll av föroreningar; och

(6) Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem. RIZJ strävar efter att tillhandahålla investeringsresultat som generellt motsvarar pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för Foxberry SMS USA Environmental Impact Index.

Investeringsmål

Vår planet står inför oöverträffade hot, med stigande temperaturer, skiftande nederbördsmönster, retirerande havsistäcke, försurande hav, försämrad jord, uttorkning av akviferer och ökande förekomster av torka och översvämningar. Samtidigt fortsätter exploateringen och nedbrytningen av jordens återstående naturresurser, livsmiljöer och biologisk mångfald oförminskad. Johann Gottlieb Fichte, i ”The Vocation of Man”, lyfte fram fjärilseffekten och betonade hur små förändringar kan få långtgående konsekvenser i komplexa system.

Vår planet, som ett komplext system, upplever nu grundläggande förändringar på grund av vårt ihållande angrepp på dess hälsa och vitalitet. Bevisen är obestridliga: mikroplast i Antarktis is, kollapsen av Kanadas sista intakta ishylla och allvarliga skogsbränder i Kalifornien. Vår balans med naturen har gått förlorad, vilket gör det nödvändigt att återupprätta en blomstrande framtid för både människor och natur. Genom att göra naturen till vår allierade kan vi återställa den rika och biologiska mångfalden som vi ärvt. Vår första i sitt slag investeringsstrategi och ETF – Europas första amerikanska miljöpåverkans-ETF – ger investerare exponering för de mest innovativa och slagkraftiga amerikanska företagen som tar itu med världens mest pressande klimat- och miljöutmaningar.

Företag inom rent vatten, elbilar, förnybara energikällor och vätgas, energieffektivitet, avfall och den cirkulära ekonomin och naturbaserade lösningar som har löften om en grönare framtid.

Varför RIZJ?

Gynnsamma tillväxtutsikter. RIZJ är Europas första amerikanska miljöpåverkans-ETF och ger investerare exponering mot amerikanska företag som utvecklar innovativa och effektfulla lösningar inom rent vatten, elbilar, förnybara energikällor och vätgas, energieffektivitet, avfall och den cirkulära ekonomin och naturbaserade lösningar.

Drivs av Sustainable Market Strategies®. RIZJ är specialbyggt i samarbete med Sustainable Market Strategies, ett oberoende ESG-underrättelseföretag baserat i Montreal, Kanada, och utnyttjar deras unika insikter och proprietära klassificeringssystem av amerikanska företag som är i linje med miljömålen som anges i EU Taxonomy for Sustainable Aktiviteter.

Obegränsad tillvägagångssätt.

RIZJs sammansättning överskrider klassiska sektor- och storleksklassificeringar genom att spåra ett amerikanskt tema.

ETF-effektivitet. I en enda affär ger RIZJ tillgång till amerikanska företag som är gynnsamt positionerade för att följa medvinden av temat miljöpåverkansmöjligheter.

Tematisk klassificering

RIZJ investerar i amerikanska företag inom de 10 undersektorerna i den tematiska klassificeringen Environmental Impact Opportunities som har extrapolerats från de sex miljömålen i EU-taxonomien. Klassificeringen byggdes i samarbete med hållbarhetsexperter Sustainable Market Strategies och är en möjliggörande taxonomi designad för investerings- och forskningssamhällen med syfte att identifiera jordens stora miljöutmaningar och de mest påverkande företagen och affärsverksamheterna som erbjuder lösningar på dem.

Handla RIZJ ETF

Rize USA Environmental Impact UCITS ETF (RIZJ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURRIZJ
gettexEURRIZJ
London Stock ExchangeGBXUVNG
London Stock ExchangeUSDRIZJ

Största innehav

NamnISINVikt %Valuta
ALTUS POWERUS02217A10252.00%USD
OWENS CORNING NEW COMUS69074210191.99%USD
COMMERCIAL METALS COUS20172310341.86%USD
LENNOX INTL INC COMUS52610710711.77%USD
PURECYCLE TECHNOLOGIES INCUS74623V10351.73%USD
AUTODESKUS05276910691.72%USD
TREX CO INCUS89531P10571.66%USD
VERISK ANALYTICS INC COMUS92345Y10641.66%USD
WEYERHAEUSER COUS96216610431.64%USD

Innehav kan komma att förändras

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version