Nyheter

RIZE lanserar ny fond för cirkulär ekonomi i Europa

Publicerad

den

Rize ETF, Europas första specialiserade tematiska ETF-utgivare, listade i förra veckan sin nya Rize Circular Economy Enablers UCITS ETF (CYCL) på Londonbörsen (LSE) och Frankfurtbörsen (Xetra). ETFen kommer också att noteras på SIX Swiss Exchange under de närmaste veckorna.

CYCL är Europas första artikel 9 hållbara tematiska ETF som är specifikt inriktad på börsnoterade företag som har identifierats som möjliggörare för övergången till en mer cirkulär ekonomi.

CYCL utmärker sig genom att lägga särskild tonvikt på cirkulär ekonomi möjliggörare (t.ex. Origin Materials, Verbio Vereinigte, Aurubis), som är företag som möjliggör övergången till en cirkulär ekonomi, i skarp kontrast till cirkulär ekonomiutövare (t.ex. Lego, IKEA, Nike) som aktivt engagerar sig i att implementera principer för cirkulär ekonomi i sina affärsmodeller, och linjärekonomi ”Best Practice”-facilitatorer som fokuserar på att optimera traditionella linjära ekonomiska modeller (t.ex. Waste Connections, Veolia, Republic Services).

CYCL är en SFDR Artikel 9-fond och har en OCF på 0,45 %. ETF strävar efter att ge investeringsavkastning som generellt motsvarar pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för Foxberry SMS Circular Economy Enablers Index.

CYCL investerar i företag inom de fyra affärsmodellerna för cirkulär ekonomi i SMS Circular Economy Enablers Thematic Classification som tar itu med primära linjära utmaningar över 7 nyckelproduktsvärdekedjor som har inspirerats av en antologi av cirkulär ekonomilitteratur publicerad av Europeiska kommissionen. Den tematiska klassificeringen byggdes i samarbete med hållbarhetsexperter Sustainable Market Strategies och är världens första klassificering av offentliga investeringar av företag som ger ett betydande bidrag till målet ”The Transition to a Circular Economy” i EU-taxonomien. Varje företag bedöms för sitt relativa bidrag baserat på i vilken utsträckning det tillhandahåller sina egna möjliggörande cirkulära produkter och tjänster eller möjliggörande produkter och tjänster som stödjer (dvs möjliggör) andra företag (d.v.s. branschutövare) att förbättra cirkulariteten inom sina egna affärsmodeller.

Denna nya ETF-lansering bringar Rize ETF:s totala ETF-erbjudande till nio, vilket kompletterar befintliga hållbara tematiska ETF-erbjudanden inklusive Rize Environmental Impact 100 UCITS ETF (WRLD) och Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF (RIZF).

Rahul Bhushan, medgrundare och direktör för Rize ETF förklarar: ”En cirkulär ekonomi syftar till att bryta den nuvarande linjära ekonomiska cykeln genom att prioritera förebyggande av avfall och kontinuerlig användning av resurser. Övergången till en cirkulär ekonomi tar direkt upp utmaningarna med resursbrist, miljöförstöring och klimatförändringar.”

Han tillägger: ”Med CYCL har våra kunder en investeringsstrategi som är specialbyggd för EU Taxonomy-anpassade portföljer, som utnyttjar litteratur publicerad av Europeiska kommissionen och dess arbetsgrupper om målet ”Övergång till en cirkulär ekonomi”. Avgörande är att investeringsstrategin fokuserar på möjligheterna för övergången till en mer cirkulär ekonomi (t.ex. Origin Materials, Verbio Vereinigte, Aurubis).

Stuart Forbes, medgrundare och direktör för Rize ETF tillägger: ”Vi insåg behovet av en effektstrategi fokuserad på den cirkulära ekonomin. Rize Circular Economy Enablers UCITS ETF är Europas enda cirkulär ekonomi-ETF som ansluter sig till den cirkulära ekonomins 9 ”R” strategier och principer. Genom att erkänna dessa nyanserade grader av cirkularitet och de olika bidragen olika företag gör för att förbättra cirkulariteten, står vår ETF som ett bevis på vårt engagemang för hållbara investeringar. Med detta unika perspektiv gör vi det möjligt för investerare att delta i resan mot cirkularitet, avslöja nya dimensioner av värde och främja hållbar tillväxt.”

Vad är den cirkulära ekonomin?

Den cirkulära ekonomin är ett avsteg från vår nuvarande, enormt slösaktiga ”linjära” ekonomiska modell av Take-Make-Waste, där resurser utvinns, förvandlas till produkter, används – i allmänhet inte till sin fulla potential – och sedan så småningom slängs. Den linjära ekonomin är en medfödd förorenande ekonomi som försämrar naturliga system över tid och är också en viktig drivkraft för vår globala resursutmaning, som påverkar försämringen av våra ekosystem och biologisk mångfald.

Omvänt omdefinierar en ”cirkulär” ekonomisk modell produktion och konsumtion kring principer för att utforma avfall och föroreningar, hålla produkter och material i bruk så länge som möjligt och främja en regenerativ strategi för resurshantering. Det innebär omdesign av produkter för att vara mer hållbara, återanvändbara, reparerbara och återvinningsbara och därför hållas i omlopp så länge som möjligt. Utöver produktdesigninnovationer innebär det också att vi ändrar vårt sätt att konsumera och använder varor och tjänster och att tänka om konsumtion som samhälle.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version