Nyheter

RIZD ETF investerar i hållbar infrastruktur

Publicerad

den

Rize Global Sustainable Infrastructure UCITS ETF (RIZD ETF), med ISIN-nummer IE000QUCVEN9, försöker spåra Foxberry SMS Global Sustainable Infrastructure-index. Foxberry SMS Global Sustainable Infrastructure-index spårar företag som potentiellt kan dra nytta av den världsomspännande ansträngningen att stödja infrastrukturutveckling på ett sätt som balanserar ekonomiska, miljömässiga och sociala mål. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. Rize Global Sustainable Infrastructure UCITS ETF USD Dist är den enda ETF som följer Foxberry SMS Global Sustainable Infrastructure-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (halvårsvis).

Rize Global Sustainable Infrastructure UCITS ETF USD Dist är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 17 augusti 2023 och har sin hemvist i Irland.

Fondsammanfattning

Rize Global Sustainable Infrastructure UCITS ETF (RIZD) strävar efter att investera i de främsta företagen som potentiellt kan dra nytta av den världsomspännande ansträngningen att stödja utveckling av infrastruktur på ett sätt som balanserar ekonomiska, miljömässiga och sociala mål. Dessa är företag som är involverade i att underhålla och uppgradera den befintliga infrastrukturen i mer industrialiserade ekonomier, samt företag som utvecklar ny infrastruktur som krävs för ekonomiskt framsteg i mindre industrialiserade ekonomier. Detta inkluderar företag som är involverade i utvecklingen av den miljömässiga och sociala infrastruktur som behövs för vår övergång till en grönare och mer rättvis ekonomi. Investeringskategorierna inkluderar

(i) Transportinfrastruktur

(ii) Miljöinfrastruktur

(iii) Data- och telekominfrastruktur; och

(iv) Social infrastruktur.

RIZD strävar efter att tillhandahålla investeringsresultat som generellt motsvarar pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för Foxberry SMS Global Sustainable Infrastructure Index.

Investeringsmål

Den globala insatsen för utveckling av infrastruktur utgör en avgörande möjlighet för hållbar ekonomisk tillväxt. Infrastruktur fungerar som ett grundläggande element i välmående samhällen, som syftar till att positivt påverka livet för dem den tjänar. Genom att tillhandahålla tillgång till viktiga tjänster som vatten, elektricitet, transporter och hälsovård ökar det livskvaliteten, främjar bättre möjligheter och främjar inkluderande ekonomisk tillväxt.

Men även om dessa resultat är positiva, inträffar de ibland indirekt snarare än att vara det primära fokuset. Därför går den mest effektfulla infrastrukturen utöver att leverera viktiga tjänster; det bidrar också till ekonomisk tillväxt, miljömässig hållbarhet och social jämlikhet. När världens ledare tar itu med klimatförändringar och ökande ojämlikhet blir investeringar i hållbar infrastruktur allt viktigare. Vår unika investeringsstrategi och ETF – Europas första Global Sustainable Infrastructure ETF – ger investerare exponering mot företag som stödjer global infrastrukturutveckling på ett sätt som balanserar ekonomiska, miljömässiga och sociala mål.

Dessa företag verkar över hela spektrumet av global infrastruktur, exklusive infrastruktur för fossila bränslen, och har utvärderats för deras relativa bidrag till EU:s taxonomi för hållbara aktiviteter och FN:s mål för hållbar utveckling. Att investera i hållbar infrastruktur ger en möjlighet att stödja både utveckling och hållbarhet, vilket bidrar till en motståndskraftig och välmående framtid.

Varför RIZD?

Gynnsamma tillväxtutsikter. RIZD är Europas första globala hållbara infrastruktur-ETF, och ger investerare exponering mot företag som stödjer global infrastrukturutveckling på ett sätt som balanserar ekonomiska, miljömässiga och sociala mål.

Drivs av Sustainable Market Strategies® RIZD är specialbyggt i samarbete med Sustainable Market Strategies, ett oberoende ESG-underrättelseföretag baserat i Montreal, Kanada, och utnyttjar deras unika insikter och proprietära klassificeringssystem av företag som bidrar till miljömässiga och sociala mål för EUs taxonomi för hållbara aktiviteter och FN:s mål för hållbar utveckling i de geografiska regioner de betjänar.

Obegränsad tillvägagångssätt RIZDs sammansättning överskrider klassisk sektor, storlek och geografiska klassificeringar genom att spåra ett globalt tema.

ETF-effektivitet. I en enda affär ger RIZD tillgång till dussintals företag som är gynnsamt positionerade för att åka i medvinden av temat global hållbar infrastruktur.

Tematisk klassificering. RIZD investerar i företag inom de 4 kategorierna och 12 undersektorerna i vår tematiska klassificering för hållbar infrastruktur byggd i samarbete med hållbarhetsexperter Sustainable Market Strategies. Klassificeringen är en möjliggörande taxonomi utformad för investerings- och forskningsgemenskaperna med syfte att identifiera företag som stödjer global hållbar infrastrukturutveckling på ett sätt som balanserar ekonomiska, miljömässiga och sociala mål.

Handla RIZD ETF

Rize Global Sustainable Infrastructure UCITS ETF (RIZD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURRIZD
gettexEURRIZD
London Stock ExchangeGBXBRIK
London Stock ExchangeUSDNFRA

Största innehav

NamnISINVikt %Valuta
TRASMISSIONE ELETTRICITA RETE NAZIO ORD EUR0.22IT00032426222.13%EUR
TRANSMISSORA ALIANCA DE ENEG ELECBRTAEECDAM102.09%BRL
CCR SA(COMPANHIA DE CONCESSOES ROD) COM NPVBRCCROACNOR21.98%BRL
RUMO SA COM NPVBRRAILACNOR91.98%BRL
REPUBLIC SVCS INC COMUS76075910021.92%USD
WASTE MGMT INC DEL COMUS94106L10981.84%USD
COMFORTDELGRO CORPORATION LTDSG1N319094261.80%SGD
KDDI CORPORATION NPVJP34964000071.76%JPY
BROOKFIELD RENEWABLE CORP CLASS ACA11284V10581.76%CAD
UNION PAC CORP COMUS90781810811.71%USD

Innehav kan komma att förändras

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version