Nyheter

Investerare från EU-länder att handla i EU-företags pundnoterade aktier efter Brexit

Publicerad

den

ESMA beslöt på måndagen den 26 oktober att tillåta investerare från EU-länder att handla i EU-företags pundnoterade aktier på brittiska handelsplatser efter Brexit. Det tillkännagav ESMA, Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, i ett pressmeddelande. Financial Times uppgav att företag som främst berördes är dubbellistade aktie. Det är till exempel som AstraZeneca, Relx, Tui, G4S och British Airways moderbolag IAG.

ESMA beslöt göra ett undantag i EU:s regler för tillåtna handelsplatser för aktiehandel. Orsaken var att minska risken för fragmentisering av aktiemarknaden och minska europeiska företags tillgång till Londons kapitalmarknad. Handeln sker ”icke-systematiskt och sällan”, skrev ESMA i pressmeddelandet.

Storbritannien lämnar EU:s inre marknad vid årsskiftet. Måndagens beslut berör en liten del av aktiehandeln. För att stora delar av handeln med finansiella tjänster mellan EU och Storbritannien ska tillåtas efter Brexit måste EU-kommissionen förklara brittisk lagstiftning som ”likvärdig” med EU:s lagstiftning. Kommissionens beslut är ensidigt och ingår inte i de pågående förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

1 kommentar

Populära

Exit mobile version