Nyheter

Procure Innovation och HANetf lanserar Europas första rymd-ETF

Publicerad

den

Procure Innovation har lanserat Europas första rymd-ETF (YODA ETF),på white label plattformen HANetf, vilket innebär att den totala fondsviten blir ett dussin.

Procure Space UCITS ETF (YODA) är börsnoterat på Londonbörsen den här månaden och erbjuder investerare tillgång till en portfölj av företag som får minst 20% av deras totala intäkter från rymdrelaterade aktiviteter. Företag i fonden måste generera mer än 500 miljoner dollar i årliga rymdrelaterade intäkter

Fonden, som har en syster ETF i USA (UFO), spårar S-Network Space-indexet, som består av över 30 företag som spänner över branscher som satellitbaserad telekommunikation, raket- och satellittillverkning, distribution, drift och underhåll, och rymdbaserade bilder och underrättelsetjänster.

Företag i YODA måste generera mer än 500 miljoner dollar i årliga rymdrelaterade intäkter, med ungefär 80% av indexet avsatt till företag som genererar ”minst hälften, men vanligtvis alla” av sina intäkter från rymdrelaterade aktiviteter. De bästa innehaven i ETF inkluderar Trimble, Garmin, DISH Network, Eutelsat Communications och SKY Perfect JSAT, medan 71% av indexet är noterat i USA. Det kommer att finnas tillgängligt för investerare för en total kostnadsprocent på 0,75%.

Molnbaserad databehandling, 5G, IoT, blockchain och mycket mer behöver rymden

Robert Tull, VD för Procure Innovation, sa: ”Vi är stolta över att lansera Europas första rymd-ETF, YODA. Rymdinfrastruktur möjliggör många teknologier som molnbaserad databehandling, 5G, IoT, blockchain och mer. Vi är glada över att ge tillgång till den växande intresse och investeringar i rymdekonomin samt potentialen för investerare i YODA.

”Kommersialiseringen av rymden, oavsett om det är att skicka ut satelliter för att möta de växande kraven på dataöverföring eller stödja GPS-system och väderprognoser visar hur rymdekonomin är en del av människors vardag och inte bara om rymdutforskning.

”Att lansera den första europeiska rymd-ETF med HANetf är enormt spännande och vi är övertygade om att kraften kommer att finnas hos YODA och investerare när rymdindustrin fortsätter att växa.”

Hector McNeil, medgrundare och co-CEO för HANetf, tillade: ”Vi har velat lansera en rymd-ETF under lång tid och är mycket glada att vi nu kan leverera den första i Europa med ett skräddarsytt index speciellt utformat för att fånga den spännande utvecklingen på marknaden.

”Satellitsystem och teknik är en stor tillväxtmarknad som Uber, Deliveroo och andra visar. GPS är centralt för deras framgång precis som satelliter är viktiga för att ge högre bandbredd och täckning inom bredband och telekom. Och naturligtvis kommer rymdturism och gästfrihet närmare verkligheten med blivande kunder som köar för att gå djärvt där ingen har gått tidigare när kostnaderna sjunker.”

Handla YODA

Procure Space UCITS ETF (YODA) kommer att handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Den börjar handlas på London Stock Exchange, och om ett par veckor kommer den även att finnas tillgänglig på Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version