Nyheter

Platina kommer att dra nytta av framstegen inom vätebränslecellstekniken

Publicerad

den

I det pågående arbetet mot hållbara energikällor för att bekämpa klimatförändringarna kan utvecklingen av vätgasbränslecellsteknik komma att gynna platina. Gruvchefer och branschanalytiker hävdade att ökade ansträngningar runt om i världen för att minska koldioxidutsläppen stärker efterfrågan på metaller från bilindustrin, rapporterar Wall Street Journal.

Efterfrågan på platina, som är en nyckelkomponent i katalysatorer som skrubbar föroreningar från dieselmotorrök, avtog under de senaste åren när biltillverkarna övergick till elfordon från förbränningsmotorer. Dessa batteridrivna elbilar använder inte platinagruppmetaller.

Men när utvecklingen inom vätgas-bränslecellsteknologin utvecklas kan detta segment av den nya energiindustrin öka efterfrågan på platina, som tål högre temperaturer än andra metaller. En bränslecell kräver platina som en katalysator för att separera väte till protoner och elektroner. Den resulterande reaktionen genererar en elektrisk ström, ett alternativ till traditionella batteridrivna fordon. Medan tekniken förblir i sin begynnande fas och fortfarande är relativt dyr förväntas bränsleceller av väte vara en viktig del av ansträngningarna att minska de globala koldioxidutsläppen.

Stort stöd från regeringen

”Vi känner oss glada över vätgasekonomins potential”, berättade Natascha Viljoen, vd för Anglo American Platinum Ltd., världens största platina-raffinaderi i volym” till Wall Street Journal. ”Vi ser ett ganska stort stöd från regeringen och den privata sektorn.”

Till exempel planerar Kina, världens största leverantör av bränslecellsbussar och lastbilar, att spendera 2,5 miljarder dollar i tio städer under de närmaste fyra åren på teknik för vätgasbränsleceller och därmed sammanhängande politik.

”Investerare hoppar bara på klimatförändringarna – allt rent tekniskt eller grön kraft har gått riktigt hårt under pandemin”, berättade Adrian Hammond, gruvanalytiker vid SBG Securities, mäklarbenet hos i Sydafrikas Standard Bank för Wall Street Journal.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version