Nyheter

Placera med Kina-ETF:er

Publicerad

den

Placera med Kina-ETF:er. I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Placera med Kina-ETF:er, något som allt fler efterfrågar. Artikeln publicerades ursprungligen i oktober 2010.

Kinas tillväxt lockar. För riskvilliga ger ETF:er ett större urval för nischade placeringar, skriver ETF-analytikern Stephan Agerman.

Kina har presterat en genomsnittlig BNP-tillväxt på cirka 10 procent per år under de senaste 30 åren och är nu världens näst största ekonomi efter USA.

Vissa skeptiker har ifrågasatt om landets kraftiga tillväxt kan fortsätta. Hittills har skeptikerna haft fel. IMF prognostiserar tillväxten i Kina till 10,5 procent för 2010 och till 9,6 procent för 2011.

En undervärderad valuta innebär fördelar

Kombinationen av en undervärderad valuta som innebär konkurrensfördelar i världshandeln, och världens största befolkning på 1,3 miljarder, ger två tydliga tillväxtmotorer: export och en kraftigt ökande inhemsk konsumtion.

Den kinesiska aktiemarknaden är däremot inte helt lätt att förstå. Det finns många regleringar och ett flertal olika aktieslag att hålla reda på: A-, B- och H-aktier.

A-aktier är ännu i stor utsträckning endast för kinesiska invånare medan B-aktier får handlas av både utlänningar och kineser.

Kinesiska bolag som är noterade på Hongkongbörsen går under benämningen H-aktier eller ”red chips”.

De mest välkända börserna i Kina är Shanghai, Shenzhen och Hongkongbörsen. De kinesiska börserna har haft en negativ utveckling i år. Shanghai har gått ned med cirka 19 procent per den 5 oktober.

Hongkongbörsen har klarat sig bättre med en uppgång på cirka 3,5 procent

Generellt har de breda Kinafonderna en jämförelsevis stor andel inom finans, den sektor som har haft sämst utveckling i år.

Bland börshandlade fonder finns fler som är väldigt nischade, vilket är intressant för insatta och mer riskvilliga investerare. För dig som söker en mer diversifierad exponering och lägre risk rekommenderar jag en bredare Kinafond med fokus på storbolag.

Den genomsnittliga avkastningen i år bland aktiefonder med inriktning på Kina är närmare noll, enligt Morningstar.

Det överträffas med god marginal av de bredare börshandlade fonderna som Lyxor ETF China Enterprise eller iShares FTSE/Xinhua 25 Index Fund.

Stephan Agerman , analytiker ETF-Sverige

Artikeln publicerad i Privata Affärer nr 11 /2010.

Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version