Nyheter

Om du är överviktig emerging markets är du i minoritet…

Publicerad

den

I Copley Fund Research 2022-analys av aktiv global fondpositionering har EM-undervikterna vuxit till rekordnivåer. Endast 20 procent av de 358 fonder som Copley täcker är överviktiga. Med andra ord, är du överviktig emerging markets så är du i minoritet, vare sig du är en global portföljförvaltare eller en privatinvesterare.

Under de senaste tre åren har aktier på tillväxtmarknader (EM) förbisetts av globala investerare som istället har föredragit stora företag i USA och DM Europa. Följande diagram visar 4 mätvärden som indikerar den låga investeringsnivån i globala fonder för EM-aktier.

  1. Det genomsnittliga antalet EM-aktier som innehas av Global Funds i Copleys analys har sjunkit till det lägsta någonsin på 15
  2. 40,5 procent av fonderna har mindre än 5 EM-aktier i sin portfölj, 72,6 procent har mindre än 10.
  3. De 6 mest utbredda aktierna står för 36,7 procent av den totala EM-allokeringen
  4. Endast 32 EM-aktier innehas av mer än 5 procent av de globala fonderna i Copleys analys.

För globala förvaltare är att vara överviktig emerging markets här handeln utan konsensus, och att vara överviktiga aktier utanför topp 6 placerar dig i den klara minoriteten. Båda ståndpunkterna kommer att ge dekorrelerad avkastning jämfört med en aktiv jämförbar grupp som är undertilldelad när vi går mot 2023.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version