Nyheter

Oljehandlare förlorade 320 MUSD

Publicerad

den

Ett Singaporebaserat dotterbolag till det japanska handelshuset Mitsubishi tvingades i förra veckan att ta en enorm förlust på oljemarknaden. En av deras oljehandlare förlorade 320 MUSD på icke auktoriserad handel derivat som gick fel.

Banken skyllde förlusterna på en ”rogue trader” som påstås manipulerat dotterbolagets riskhanteringssystem, vilket tillät honom att handla enorma mängder derivatoljepriset och dölja dem som hedgar liknande det JPMorgan råkade ut för under London Whale-debaclet.

Även om banken inte kommunicerade handlarens namn finns det uppgifter om att han avskedades tidigare denna vecka. Banken har sedan dess rapporterat sina handlingar till den lokala polisen.

Pågått sedan i januari

Oljehandlaren hade tagit obehöriga derivatpositioner sedan januari 2019. Det var emellertid först under sommaren när oljepriset sjönk som han fick problem. Han hade enligt uppgift en relativt hög position och var ansvarig för alla transaktioner som involverar Kina för handelshusets dotterbolag.

Banken inledde en utredning av oljehandlarens positioner i mitten av augusti när han var i tjänst. Mitsubishi upptäckte snart de obehöriga positionerna och beslutade att stänga ner dem omedelbart. Banken kunde antagligen ha minimerat förlusterna om den hade väntat med att stänga dessa positioner, då priserna rusade med nästan 20 procent intradag.

Eftersom oljehandlaren hade manipulerat dotterbolagets riskhanteringssystem lyckades han få det att se ut som derivaten var förknippade med kundorder.

Mer av en förlägenhet än ett hot mot bankens överlevnad

Som Financial Times påpekade gjorde Mitsubishi en nettovinst på 5 miljarder dollar förra året, så handelsförlusten är mer av en förlägenhet än ett hot mot bankens överlevnad. Men enligt Bloomberg har oljemarknaden en lång historia av massiva förluster.

Händelsen är en påminnelse om den skada som en oseriös trader kan orsaka en stor finansiell institution. Mitsubishi oljehandlare kom därmed att bli medlem i ett växande ”rogues gallery” som inkluderar Société Générale’s Jérôme Kerviel, JP Morgans ”London Whale” (alias Bruno Iksil) och Barings Nick Leeson.

Andra exempel på felaktiga satsningar på råvarumarknaden är när Oilsellers.com spekulerade fel i optioner på naturgas. Det resulterade i att alla 290 kunders pengar förlorades.

Vi kan även nämna den japanske råvaruhandlaren Yasuo Hamanaka (浜中 泰男) som kostade sin arbetsgivare Sumitomo Corporation mer än 1,8 miljarder USD.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version