Nyheter

Oljeaktier ser mer än 100 procents uppgång hittills under 2022

Publicerad

den

Olje- och energiindustrin, det vill säga oljeaktier, representerar de största marknadsvinnarna i S&P 500 hittills i år där flera oljeaktier sett mer än 100 procents uppgång, medan teknikföretag kämpar för att hålla på.

Finansmarknadsexperter bakom CMC Markets, en onlinehandelsplattform, har kommenterat de största vinnarna och förlorarna i S&P 500 i augusti 2022. S&P 500 är ett aktiemarknadsindex som spårar utvecklingen för 500 stora företag noterade på en börs i USA.

De första två kvartalen av året möttes av social oro, med olika frågor runt om i världen, inklusive konflikten mellan Ukraina och Ryssland, bränslebrist och en levnadskostnadskris. Effekterna av sådana världshändelser på aktiemarknaden varierar från land till land och vissa branscher har klarat sig bättre än andra (all aktiekursdata är hämtad från CMC:s liveprissättningsplattform).

Bäst presterande S&P 500-aktier i augusti 2022

Företag och kortnamnUtveckling year-to-date (%)
Occidental Petroleum (OXY)126.8%
Coterra Energy (CTRA)61.0%
ExxonMobil (XOM)58.4%
Enphase Energy (ENPH)55.3%
Hess (HES)51.9%

Tidigare resultat är inte en tillförlitlig indikator på framtida resultat

Energipriserna har stigit kraftigt de senaste månaderna och efterfrågan på råolja är fortsatt hög trots de svårigheter som leverantörskedjan står inför.

Occidental Petroleum (OXY) är ett amerikanskt kolväteprospekteringsföretag som har gynnats av prishöjningarna och efterfrågeökningen med en ökning på 126,8 procent. Warren Buffett förvärvade också nyligen strax under sju miljoner fler OXY-aktier, vilket också kunde ha haft en effekt på prisuppgången.

Coterra Energy och Hess har båda sett en ökning med 61 % respektive 51,9 % i sina aktiekurser.

Resultatet för båda företagen nådde nya höjder under första halvåret 2022 då de båda gynnades av bränslekrisen. Utöver detta har vissa olje- och gasbolag imponerande utdelningar som kunde ha gjort dem allt mer attraktiva för aktieägarna.

Solpaneler och batterier för bostadsfastigheter har varit i hög efterfrågan sedan tillkännagivandet om stigande energiräkningar i hela Europa. Enphase Energy har hittills upplevt ett extraordinärt försäljningsår med en ökning av försäljningen i Europa med nästan 70 % under andra kvartalet.

Uppströms oljebolag som ExxonMobil gynnades mycket av prishöjningen på råolja under första halvåret.

Sämst presterande S&P 500-aktier i augusti 2022

Företag och kortnamnUtveckling year-to-date (%)
Netflix (NFLX)-62.7%
Align Technology (ALGN)-57.2%
Carnival Corporation (CCL)-55.0%
PayPal (PYPL)-54.1%
Meta Platforms (META)-52.7%

Tidigare resultat är inte en tillförlitlig indikator på framtida resultat

Efter pandemiboomen har många teknikföretag kämpat för att ta sig ur svackan sedan livet återgick till det normala.

Ett av företagen som exemplifierar detta är Netflix. Det är den största förloraren i S&P 500 hittills i år med en brant nedgång på 62,7 %. Eftersom antalet personer som bor hemma har minskat sedan pandemin har Netflix haft svårt att behålla och rekrytera kunder.

Teknikföretaget meddelade också att det höjer sina månatliga prenumerationspriser i april i år. Detta väckte uppståndelse i sociala medier och kunde ha varit ytterligare en bidragande orsak till denna prisfall.

Den näst största förloraren hittills under 2022 är tillverkaren av tydliga aligners, Align Technology med en dipp på 57,2 procent.

Facebook såg en minskning av sina aktiva dagliga användare för första gången i sin historia i år. Ökningen av andra sociala medieplattformar som TikTok kan vara ansvarig för denna inaktivitet.

Michael Hewson, chefsmarknadsanalytiker på CMC Markets sa: ”Efter några turbulenta år på marknaden på grund av covid-19 påverkades många aktier på marknaden negativt, medan andra blomstrade under perioder av social oro.

”Det är tydligt att dessa energiaktier presterar riktigt bra, som ett direkt resultat av vad som har hänt runt om i världen under de senaste åtta månaderna. Men på grund av detta är det inte osannolikt att dessa procentandelar kommer att uppleva en nedgång vid denna tidpunkt nästa år.

”På andra sidan myntet börjar teknikföretag som Netflix som blomstrade under pandemin att se effekterna av minskande efterfrågan.

”Folk är tillbaka till att resa, umgås och pendla nu, och detta skulle definitivt ha haft en effekt på aktiekursen för vissa företag.”

Disclaimer:

Spread bets and CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. The vast majority of retail client accounts lose money when spread betting and/or trading CFDs. You should consider whether you understand how spread bets and CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version