Nyheter

Ökat intresse för israeliska aktier när centralbanken sänker räntorna

Publicerad

den

EIS, den israelisk landsspecifik börshandlade fonden stärktes vid tunga åtgärder måndag efter att Bank of Israel sänkte sin styrränta för första gången på fem år.

IShares MSCI Israel Capped ETF (NYSEArca: EIS), den största Israelrelaterade börshandlade fonden mätt efter tillgångar, ökade 4,1% på måndagen med en handelsvolym nära 12 gånger sitt dagliga genomsnitt.

Bank of Israel sänkte sin styrränta till 0,1% från 0,25%, och dess guvernör antydde att de övervägde en övergång till negativa räntor om ekonomin försämras ytterligare, rapporterar Reuters. Centralbanken utökade också sina repotransaktioner och kommer att ge treåriga lån till banker för att stödja likviditet i den nuvarande kreditkrisen.

Coronaviruspandemin drabbade Israels ekonomi hårt när landet stängde ned, och i ett försök att dämpa slaget lade centralbanken redan till likviditet på finansmarknaderna genom statsobligationsköp och valutaintervention, tillsammans med lindrande bankrestriktioner.

Räntesänkningen på måndag markerar sitt första avbrott från att hålla räntorna stabila under de senaste 10 mötena efter en räntehöjning i november 2018.

I Israel har nästan 9 000 smittats av Coronaviruset, och 51 personer har dött som ett resultat av Covid-19. Som ett sätt att kontrollera utbrottet har Israel antagit stränga restriktioner och begränsat israelerna till sina hem, tvingat företag att stänga och utlöst en 25% arbetslöshet, med över en miljon ansökningar om arbetslösa förmåner hittills.

Bank of Israels guvernör Amir Yaron varnade för att i slutet av mars stod 37% av den ekonomiska produktionen stilla och 27% av konsumentutgifterna stannade, med BNP under första kvartalet som förväntas minska med 5%.

Räntesänkningen ”kommer att leda till en omedelbar minskning, även om den är liten, i kreditkostnaderna för hushåll och företag och kommer att stödja återhämtningen av den ekonomiska aktiviteten i utgången från krisen,” sa Yaron. ”Detta är ett nödvändigt steg med tanke på storleken på den verkliga negativa påverkan som ekonomin drabbas av, och det kompletterar de andra steg som vi bestämde oss för.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version