Nyheter

Ökande kinesisk bilförsäljning utvidgar klyftan mellan platina och palladium

Publicerad

den

Skillnaden mellan platinapriset och palladiumpriset har ökat i år då en stark återhämtning i den kinesiska bilförsäljningen hjälpte till bränsleefterfrågan på bensinkatalysatorer. Medan de priserna har funnit stöd tillsammans med andra ädla metaller som svar på aggressiva monetära och finanspolitiska åtgärder och investeringsefterfrågan på hårda tillgångar som en bättre förmögenhet, har palladium och platina gynnats mer av industriell efterfrågan, särskilt som en nyckelkomponent i katalysatorer som minska skadliga utsläpp från bilavgaser.

Priset på platina, som används i dieselmotorens katalysatorer, har dock fallit på grund av den större preferensen för bensindrivna bilar, som använder palladium. Den ökade efterfrågan på palladium för bensindrivna fordon har ökat i takt med att Kinas bensindominerade bilmarknader återhämtar sig medan Europas dieseltunga bilsektor kämpar med ökande nya fall av Coronavirus och lock downs, rapporterar Wall Street Journal.

Enligt China Passenger Car Association expanderade den kinesiska personbilsförsäljningen i den snabbaste takt på över två år i augusti 2020. I Europa sjönk bilförsäljningen 17,6% i augusti 2020 jämfört med året innan och minskade med nästan en tredjedel under de första åtta månaderna 2020, enligt European Automobile Manufacturers.

Det mesta ser negativt ut för platina

”Övergången från diesel till bensin, ökningen av elektriska fordon, en minskad försäljning av platinasmycken gör att allt ser ganska negativt ut för platina”, berättade Kirill Kirilenko, en senior analytiker som täcker ädelmetaller vid konsultföretaget CRU.

Bilföretag brukade använda platina i alla autokatalysatorer men bytte över med palladium i bensinbilar för mer än ett decennium sedan eftersom det var billigare. Till exempel utgjorde dieselfordon en gång nästan 50 procent av Europas bilförsäljning. Den nuvarande miljön med lägre palladiumförsörjning och högre priser har dock gett vissa inom platinabranschen hopp om att bilindustrin skall byta tillbaka till platina.

”Otillgängligheten av palladium är en fråga och det är därför jag tror att substitution redan förekommer”, säger Trevor Raymond, analyschef vid WPIC, till WSJ. ”Den V-formade återhämtningen i bilförsäljningen vi ser gör det mer troligt att ett byte skett.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version