Nyheter

Nya EU-regler för att slå ned på greenwashing

Publicerad

den

Finansiella produkter som säljs inom blocket måste publicera data före kontrakt för att säkerhetskopiera eventuella ESG-anspråk Att bevisa hur gröna eller etiska dina investeringar är blir mer betungande från och med idag när EU börjar lansera sin nya hållbarhetsregelbok. Dessa nya EU-regler har tillkommit för att slå ned på greenwashing.

Den som säljer finansiella produkter inom blocket från onsdag måste publicera data före kontraktet för att säkerhetskopiera alla anspråk på miljö, social eller styrning (ESG). Flytten syftar till att ta itu med den utbredda ”greenwashing” av investeringar, som Irlands centralbank belyste förra månaden i sina riskutsikter för värdepappersmarknaderna.

Enligt EU-uppgifter gjorde minst 42 st företag överdrivna eller falska påståenden om sina gröna uppgifter under det senaste året. De nya reglerna kommer att kräva att kapitalförvaltare klassificerar finansiella produkter efter huruvida de helt eller delvis är engagerade i hållbarhet och säger det på sin webbplats. De fonder som kallar sig ESG-fonder kommer att ha strängare rapporteringskrav.

”Om de lägger in ett brett uttalande som säger” Vi anser hållbarhetsrisk i alla våra investeringsbeslut ”- punktum – står det företaget inför en risk för upplevd greenwashing ”, säger Laura Wadding, en partner hos konsultföretaget Deloitte.

Införs från och med 1 juli 2021

Från och med juli måste kapitalförvaltare med mer än 500 anställda avslöja eventuella negativa konsekvenser som deras investeringar har på saker som koldioxidutsläpp, jämställdhet, skattetransparens eller andra ESG-åtgärder.

Men det nuvarande problemet för fondförvaltare är bristen på adekvat och jämförbar data för att mäta deras ESG-anspråk. ”Om någon säger:” Jag har fått en hållbarhetsbetyg på sju ”, borde alla [borde veta] vad det betyder. Och det är inte där idag, säger Wadding.

Tidigare denna månad föreslog Europeiska bankmyndigheten att EU-banker publicerar en ”grön tillgångsgrad” för att mäta hur klimatvänliga deras investeringar är.

På måndag rekommenderade en EU-expertgrupp att standardisera hållbarhetsdata över hela blocket, vilket enligt European Fund and Asset Management Association (EFAMA) skulle kunna vara en ”game changer”.

”Bristen på kvalitetsdata om hur företag presterar mot hållbarhetsstatistik framstår som en grundläggande utmaning för att utnyttja privat kapital”, säger EFAMA i ett uttalande.

De nya upplysningskraven följer blockets ”green deal” -engagemang för koldioxidneutralitet år 2050 och kommer före FN: s COP26-klimatkonferens i november. USA: s klimatutsändare John Kerry, som var i Bryssel på tisdag, sa att det var ett ”extraordinärt ögonblick ekonomiskt” att ta itu med klimatförändringarna. ”Det här är en kris – klimatkrisen – men det är också ett ögonblick, en av de största möjligheterna vi har haft sedan, kanske, den industriella revolutionen att bygga bättre, att förnya oss själva och våra ekonomier.”

Irländska företag har varit snabba på att komma in på hållbarhetsspelet

Bara under den sista veckan undertecknade AIB ett partnerskap på 1,5 miljoner euro med måltider välgörenhet FoodCloud, Ryanair gick med i ett initiativ för hållbara bränslen och Stena Line sa att det skulle fördubbla antalet kvinnliga chefer till 2022.

Till och med den offentliga sektorn engagerar sig, med före detta president Mary Robinson inför NUI Galways nya hållbarhetsstrategi på tisdag, som mäter universitetet mot 25 mått, inklusive koldioxidutsläpp och personalens välbefinnande.

Analytiker vid Goodbody-börsmäklare säger att det finns ”stora möjligheter att investera” i gröna projekt, till exempel kostnaden för eftermontering av bostäder.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version