Nyheter

Ny dansk ETF slår inte sina konkurrenter

Publicerad

den

Detta var relativt stora nyheter i de danska medierna när den första ETF noterades på den danska börsen i början av februari under namnet XACT OMXC25 (UCITS ETF).

Det var också positiva nyheter, som har ett visst nyhetsvärde. Men med det sagt finns det redan alternativ som är lika bra eller bättre. Därför finns det ett antal viktiga punkter som bör ingå i den övergripande berättelsen om denna första danska ETF, och det är en bra påminnelse att alltid gräva en sod eller två djupare och inte bara repa ytan när det gäller ekonomi.

Det finns bättre alternativ

Först och främst måste det betonas att det finns anledning att vara nöjd med det ökande fokuset på ETF: er, eftersom det är en bra investeringsprodukt – och så har det varit länge.

Men just i detta sammanhang är nyheterna som nämnts inte så stora – inte sett med investerarglasögon åtminstone. Det finns redan danska investeringsföreningar som tjänar samma syfte som den nya ETF. Det finns faktiskt bättre alternativ hemma. Det finns i form av bl.a. SparInvest Index OMXC25 och Danske Invest Danmark Index, minst två andra och minst lika bra eller bättre alternativ, och det kan inte löna sig att dela med sig av några av dessa, att hoppa på det nya i klassen.

En extra titt på kostnaden

Med en kostnad på 0,2 procent ser den nya ETF på papper bättre ut än alternativen, som har en administrationskostnad på 0,5 respektive 0,4 procent. Men på grund av skattevillkoren är detta inte fallet.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version