Nyheter

Nordnet ETN/ETC/ETF statistik december 2017

Publicerad

den

ETF statistik december 2017. Nedan presenteras Nordnet ETN/ETC/ETF statistik december 2017 baserat på information från Nordnets kunder i Sverige, Finland, Norge och Danmark.

Observera att siffrorna inte inkluderar Warrants, Mini Futures etc.

Kategorierna som presenteras är: Topp-10 omsättning, Topp-10 innehav, Topp-10 nettoinflöden och Topp-10 nettoutflöden.

Under december 2017 uppgick den totala handeln i ETF:er (Exchange Traded Funds, börshandlade fonder) hos Nordnet till:

  • ETF innehav MSEK 14 359 ▲ (14 237)
  • Total ETF omsättning MSEK  2 787 ▲ (2 178)
  • ETF inflöden MSEK 146▼ (278)
  • Kunder med ETF innehav  50 732 ▲ (49 148)

December månad präglades i hög grad av jul, skattevändningar och MIFID II. Så gott som alla mäklare och marknadsplatser rapporterar en betydligt högre omsättning än månaden innan. Det är emellertid glädjande att notera att kunder med ETF Innehav hos Nordnet har ökat till över 50 000 stycken.

Handelskommentar

Nordnet har, främst på grund av MiFID II och PRIIP, inaktiverat möjligheten för sina kunder i Danmark, Finland och Sverige att genomföra köporder i ETF:er och andra ETP: s som är listade i Nordamerika. De kunder som äger ETF:er och andra ETP: s som listas i Nordamerika kommer emellertid att kunna sälja dem om de så önskar. Införandet av MiFID II och PRIIP kan haft en betydande påverkan av handeln med börshandlade fonder under december.

Som vanligt återfinns flera av XACTs börshandlade fonder på listan över mest omsatta produkter. Utöver att de har köpt XACTs produkter ser vi inget tydligt mönster hos Nordnets kunder. Möjligen skulle det kunna vara att en del av XACTs produkter såldes för att köpa nordamerikanska ETFer innan årsskiftet eftersom det krävdes för att finansiera köpen.

Två börshandlade fonder sticker ut under december månads handel. Det är iShares MSCI Europe UCITS ETF EUR (Dist) och Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF som varit bland de mest omsatta hos Nordnet, men de har också bidragit till att Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF kom att bli en av de största innehaven av en ETF hos Nordnets kunder.

Sålde småbolag

Vi ser också att XACT Svenska Småbolag (UCITS ETF) såldes i stor utsträckning, något som kan tolkas som att Nordnets kunder inte tror på att småbolagsrallyt kommer att fortsätta. Även Direxion Daily Junior Gold Miners Index Bull 3X Shares och XACT OMXS30 var bland de mest sålda börshandlade fonderna i december, något som kan tolkas som att Nordnets kunder valde att lägga sig väldigt likvida över årsskiftet. Direxion Daily Junior Gold Miners Index Bull 3X Shares som är en hävstångs-ETF som ger tre gånger den dagliga förändringen på det underliggande indexet ses ibland som en proxy för guldpriset.

Marijuna har kommit att få flera anhängare, i alla fall ur ett investeringsperspektiv. Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF (”HMMJ”) var en av de börshandlade fonder med störst inflöden under december 2017.

I Finland hade OMX HELSINKI 25 ETF en hundraprocentig marknadsandel. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF återfanns däremot inte bland de tio mest omsatta börshandlade fonderna under månaden. Detta är ovanligt då denna ETF annars nästan alltid finns på denna lista. Den finns däremot på listan bland de tio största innehaven hos Nordnets kunder.

För de kompletta ETF-tabellerna från Nordnet se nedan:

[TABLE=203]

[TABLE=204]

[TABLE=205]

[TABLE=206]

Flera läsare har hört av sig och frågat om motsvarande siffror från Avanza. Vi publicerar gärna dessa siffror också, och ser att det vore spännande med en jämförelse mellan de olika mäklarföretagens kunders innehav och agerande. Vi har emellertid ännu inte kunnat ta del av dessa siffror, men vi arbetar på att få tillgång till dem.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version