Nyheter

Nordnet ETN/ETC/ETF statistik december 2015

Publicerad

den

ETF statistik december 2015. Nedan presenteras Nordnet ETN/ETC/ETF statistik december 2015 baserat på information från Nordnets kunder i Sverige, Finland, Norge och Danmark.

Observera att siffrorna inte inkluderar Warrants, Mini Futures etc.

Kategorierna som presenteras är: Topp-10 omsättning, Topp-10 innehav, Topp-10 nettoinflöden och Topp-10 nettoutflöden.

Under december 2015 uppgick den totala handeln i ETP:er (Exchange Traded Products, börshandlade produkter) hos Nordnet till:

•    ETP innehav MSEK 8.986 (9.383) ETF= 8.410 ETN= 575
•    ETP omsättning  MSEK 4.548 (4.459)  ETF= 2.500 ETN= 2.047
•    ETP inflöden MSEK +134  (+223)
•    ETF omsättning/Total omsättning ETP hos Nordnet sjönk till 57 procent (59).

Handelskommentar

För den femte månaden i rad såg vi en nedgång i börshandlade produkter hos Nordnet. Detta bör kunna förklaras av minskade handelsvolymer som en följd av den globala oron vi sett på världens finansiella marknader.

Som vanligt domineras handeln av börshandlade fonder från XACT som replikerar börsutvecklingen i Sverige och i Norge, både Bull och Bear. Precis som under augusti och september 2015 var det inte mindre än sju av tio av de mest omsatta ETFerna hos Nordnet är utgivna av XACT Fonder. Med en total marknadsandel som överstiger 90 procent på Nasdaq OMX Nordic är inte detta så pass konstigt. Det är inte heller så pass märkligt att de svenska placerarna köper börshandlade fonder på den egna marknaden, vi ser samma sak i Finland där OMX HELSINKI 25 ETF har en hundraprocentig marknadsandel. För så kallade ETNer produkter var det mer diversifiering, men Vontobels produkter tilldrog sig stort intresse. Däremot var det även här OMX som tilldrog sig störst intresse från placerarna, inte mindre än åtta av tio ETNer hade OMX som underliggande.

Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF återfanns däremot inte bland de tio mest omsatta börshandlade fonderna under september 2015. Detta är ovanligt då denna ETF annars nästan alltid finns på denna lista. Den finns däremot på listan bland de tio största innehaven hos Nordnets kunder.

Under december 2015 noteras de största inflödena till DBX MSCI EMERGING MARKETS ETF och XACT BULL 2. Att många placerare valt att köpa Emerging Markets är förvånande då vi internationellt sett utflöden från dessa börshandlade fonder. Köpen av XACT BULL 2 ser vi som ett tecken på att Nordnets kunder trodde att vi skulle se uppgången från 2015 fortsätta in under 2016. Börsfallet i Kina var således något som de inte förutsett, men det var å andra sidan få placerare som hade gjort.

För de kompletta ETF-tabellerna från Nordnet se nedan:

[TABLE=132]

[TABLE=133]

[TABLE=134]

[TABLE=135]

[TABLE=136]

Flera läsare har hört av sig och frågat om motsvarande siffror från Avanza. Vi publicerar gärna dessa siffror också, och ser att det vore spännande med en jämförelse mellan de olika mäklarföretagens kunders innehav och agerande. Vi har emellertid ännu inte kunnat ta del av dessa siffror, men vi arbetar på att få tillgång till dem.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version