Nyheter

MNA ETF för den som satsar på uppköp och fusioner

Publicerad

den

IQ Merger Arbitrage ETF (NYSEArca – NYSEArca: MNA ETF) är en amerikansk ETF som prissätts i dollar.

Investeringen söker investeringsresultat som i allmänhet motsvarar priset och avkastningen på dess underliggande index, IQ Merger Arbitrage Index. Fonden investerar minst 80% av sina nettotillgångar, plus beloppet för eventuella lån för investeringsändamål, i de investeringar som ingår i dess underliggande index. Det underliggande indexet syftar till att använda en systematisk investeringsprocess som är utformad för att identifiera möjligheter i företag vars värdepappershandel handlar på utvecklade marknader, inklusive USA, och som är involverade i aviserade fusioner, förvärv och andra buyout-relaterade transaktioner. Fonden är icke-diversifierad.

Fokuserar på corporate actions

MNA och de övriga börshandlade fonderna som fokuserar på corporate actions, i detta fall så kallade M&As, mergers and Acquisition, ger sina ägare en exponering mot diversifierad portfölj av uppköpskandidater. Dessa ETFer arbetar efter en alternativ, riktad hedgefondsstrategi som brukar benämnas fusionsarbitrage. Det innebär att dessa börshandlade fonder försöker köpa aktier i företag som ryktas vara under uppköp för att kunna ta del av budpremien, den överkurs som det köpande företaget betalar när de köper ut målföretaget från börsen.

Att säga att MNA dra fördel av en ökad aktivitet när det gäller fusioner och förvärv är emellertid inte helt korrekt. Det är inte heller rimligt att anta att alla de affärer som antingen kommuniceras eller som det talas om innan de blir offentliga kommer att påverka värdet på MNA då denna ETF inte spekulerar genom att köpa aktier i de företag som ryktas vara under uppköp. Detta skulle innebära en aktiv förvaltning och MNA är en passiv ETF som arbetar efter en strategi för professionella aktörer, men som denna börshandlade fond gör tillgänglig för allmänheten.

Inriktar sig på fusionsarbitrage

En börshandlad fond som inriktar sig på fusionsarbitrage är en ETF som köper aktier i bolag under uppköp, mer korrekt där en premie kommer att betalas ut när köparen fått in aktierna i målbolaget. Ofta tar de också korta positioner, det vill säga blankar aktier i det bolag som lagt budet. Orsaken är att detta kan komma att fungera som en hedge om affären inte går genom och båda aktiekurserna faller.

Systematisk strategi för M&A

Skatteeffektivt reglerbaserat tillvägagångssätt för att ge exponering för global arbitraseaktivitet i koncentrationer.

Volatilitetsdämpare

Ger diversifieringsfördelar och låg korrelation till andra tillgångsslag eftersom avkastningen främst drivs av framgångsrika genomförande av affärer.

Diversifieringsverktyg

En av de enklaste formerna av ett verkligt alternativ som är lämpligt som en del av en kärnalternativstilldelning, platshållare eller likviditetsmedel.

Om MNA ETF

Detta är en marknadsneutral ETF, med fokus på corporate actions. Denna börshandlade fond kommer med en förvaltningskostnad på 0,77 procent. Utöver detta är MNA en utdelande ETF.

Placeringsreglementet i denna börshandlade fond säger att denna ETF endast kan äga en aktie i 360 dagar. Det betyder att när MNA köper aktier i ett företag så kan denna ETF endast äga dem ett år innan de måste säljas ut. Har inte den tilltänkta affären gått igenom på den tiden så måste aktien säljas. Det är en disciplinerad, regelbaserad metod som tar bort känslor från ekvationen något som i sin tur minskar risken för investerarna.

Handla MNA ETF

IQ Merger Arbitrage ETF (NYSEArca – NYSEArca: MNA ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i IQ Merger Arbitrage ETF (NYSEArca – NYSEArca: MNA ETF).

Största innehav

NamnKortnamnVikt %
Ishares Phlx SemiconductoN/A11.88%
Xilinx IncXLNX6.66%
Alexion Pharmaceuticals IncALXN6.43%
Slack Technologies Inc Class AWORK6.31%
RealPage IncRP6.08%
Inphi CorpIPHI.L5.76%
Eaton Vance CorpEV5.37%
William Hill PLCWMH5.14%
Varian Medical Systems IncVAR5.02%

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version