Nyheter

Metallmagnaten säger att råvaruhandelsjätten låg bakom nickelbedrägeriet

Publicerad

den

Prateek Gupta, affärsmannen och metallmagnaten som Trafigura har anklagat för att ligga bakom ett nickelbedrägeri på 590 miljoner dollar, har till sitt försvar sagt att det faktiskt var den globala råvaruhandelsjätten som ”utarbetade och föreslog” systemet.

Guptas försvar har hävdat att vissa Trafigura-anställda först föreslog handel med annat material som skulle presenteras för den Singapore-baserade råvaruhandlarens långivare Citibank som nickelaffärer, enligt domstolshandlingar som lämnades in i London på onsdagen.

Trafigura påstod att företaget var offer för ett ”systematiskt bedrägeri” begått av Gupta som ledde till upptäckten av mer än 1 000 containrar som innehöll lågvärdigt material istället för nickel, den dyra industriella metallen som används i rostfritt stål.

Trafigura sa i ett uttalande att de ”inte anser att försvaret är trovärdigt och kommer att kraftfullt fortsätta att driva sitt anspråk”.

Det påstådda påståendet att Trafigura-handlare föreslog schemat skapar en storsäljande uppgörelse i Londons High Court där fallet ska tas upp.

Guptas försvar markerar första gången som den Dubai-baserade affärsmannen har uttalat sin sida av en skandal som har skakat den globala råvaruhandelsindustrin och väckt stora frågor om due diligence-förfarandena på plats hos Trafigura.

Namngivna i Guptas försvar som de två personer som påstås ha föreslagit ordningen var Trafiguras dåvarande chef för nickel Sokratis Oikonomou, som nyligen lämnade företaget, och en senior Mumbai-baserad handlare Harshdeep Bhatia.

Enligt det påstådda systemet skulle Guptas företag köpa nickel, legeringar eller skrot från andra metallhandlare, som sedan skulle säljas vidare till Trafigura.

Efter att nickelpriserna skjutit i höjden efter Rysslands invasion av Ukraina, kom Trafigura under ökande press från Citi att minska sin verksamhet med metallhandel.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version